Brazilac preko noći izgubio više od 30 milijardi dolara

A pre samo godinu dana, na listi časopisa „Forbs“ bio je osmi najbogatiji čovek na svetu, dok mu je bogatstvo bilo procenjeno na otprilike trideset milijardi američkih dolara. No pre nekoliko dana, doslovno preko noći, izgubio je devedeset posto svog imetka. Naime, investicioni fond iz Abu Dabija Mubadala Development preko noć je ulaganja u Batistine kompanije pretvorio u dugove čime je srušio vrednost svih Batistinih firmi na neslućeno nizak nivo.

To je najveći pad vrednosti neke kompanije u istoriji“, potvrdio je finansijski analitičar Mark Varner. A do pre nekoliko meseci Batista je bio oličenje brazilskog sna. Počevši karijeru još kao dečak, sedamdesetih godina, i to kao prodavac osiguranja “od vrata do vrata” u Nemačkoj i Belgiji, gde je njegov otac, inače nekadašnji brazilski ministar rudarstva, radio u diplomatskom predstavništvu, Eike Batista stekao je prva prodajna iskustva. Posao mu je išao tako dobro da je, kada mu je bilo samo 18 godina i kada su mu se roditelji vratili u Brazil, ostao sam u Evropi nastavljajući posao prodajnog predstavnika jedne osiguravajuće kuće. Završio je i fakultet u nemačkom Ahenu diplomiravši na studijama mašinstva. Kad su mu bile 23 godine, vraća se u Brazil, osniva kompaniju za promet zlatom “Autram Aureum” te godinu i po kasnije imetak mu se procenjuje na šest miliona američkih dolara. Zahvaljujući svom mašinskom obrazovanju i istančanom osećaju za posao, uskoro pokreće i prvi potpuno mehanizovani rudnik zlata u Brazilu, osniva firme...

Tada se činilo kako je samo nebo granica mladom Batisti. Oženio se modelom Lumom de Olivierom, počeo da se bavi i trkama u čamcima. Tokom devedesetih držao je brazilski, američki i svetski rekord u brzoj vožnji supermoćnih čamaca. Uz sve to, neprestano je osnivao nove firme, ulagao sve više i više. Delatnost je u poslednjih dvadeset godina s rudarstva proširio na logistiku, energetiku, naftu, brodogradnju...

Činilo se da sve ide “kao po loju”, a još je prošle godine Batista najavljivao kako do 2015. godine planira da svrgne s trona najbogatijeg čoveka današnjice – Meksikanca Karlosa Slima.

A onda je sve krenulo po zlu. Batistine kompanije početkom ove godine zbog niza problema počele su da zarađuju sve manje i manje, a dugovi su rasli. Umesto predviđenih 750.000 barela na dan, Batistina je naftna kompanija crpila samo 15.000 barela. Zaduživao se gde god je mogao, ali posao se jednostavno nije povećavao. Investicionom fondu iz Abu Dabija pre nekoliko dana je “prekipelo” i svoja su ulaganja pretvorili u potraživanja, a vrednost Batistinih kompanija je drastično pala.

Izvor: Večernji list

Pogledajte još