Sud zabranio objavljivanje naučnog rada o hakovanju automobila

Nemački proizvođač automobila Volkswagen i francuska kompanija Thales uspeli su da dobiju od suda privremenu zabranu za objavljivanje informacija koje prema tvrdnjama dve kompanije kriminalci mogu zloupotrebiti.

Flavio Garsija sa Univerziteta u Birmingemu i dvojica njegovih kolega sa holandskog univerziteta Radbaud u Nejmehenu krekovali su algoritam sistema Magamos Crypto koji koristi nekoliko proizvođača luksuznih automobila za proveru identiteta ključeva za paljenje motora.
Volkswagen je ponudio naučnicima mogućnost da objave prerađenu verziju naučnog rada bez ključnih kodova, ali su naučnici to odbili navodeći da su te informacije javno dostupne na internetu još od 2009 godine.

Oni su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog odluke suda rekavši da javnost ima pravo da zna za slabosti u bezbednosti na koju se oslanjamo, i da industrija automobila i kriminalci već znaju za te slabosti dok javnost o tome ne zna ništa. Oni su istakli da im je kao odgovornim naučnicima koji rade odgovoran naučni posao cilj da poboljšaju bezbednost automobila a ne da pomognu kriminalcima u krađi luksuznih automobila.

Sudija Kolin Birs je ipak doneo presudu u korist proizvođača automobila ali je naglasio da prepoznaje važnost prava naučnika da objave svoj rad.

Reagovali su i univerziteti u Birmingemu i Nejmehenu. Britanski univerzitet je izrazio razočarenje presudom suda koja nije podržala odbranu akademske slobode i javni interes, ali sa univerziteta kažu da će poštovati sudsku odluku.

Predstavnici holandskog univerziteta rekli su da je zabrana „nerazumljiva“ jer studija trojice naučnika ni na jedan način ne opisuje kako je lako ukrasti automobil, i da su za krađu automobila potrebne dodatne i različite informacije da bi ona bila moguća.

Oni su dodali da su istraživači obavestili proizvođača čipova u novembru prošle godine o nameri da objave svoju publikaciju, insistirajući da proizvođač čipova o tome obavesti svoje klijente, tako da je bilo dovoljno vremena da se preduzmu određene mere.

Informacija.rs

Pogledajte još