Gasprom pozvao EU da jasno postavi zahteve o nabavci gasa

MOSKVA, 9. juna 2009. (Beta-AFP) - Ruska kompanija Gasprom saopštila je u utorak da Evropska unija mora jasno da postavi zahteve toj kompaniji i da će se u suprotnom Gasprom okrenuti američkom i azijskom tržištu i prodavati im tečni prirodni gas.

"Od naših evropskih partnera dobijamo protivrečne političke signale o tome šta je potrebno Evropi i koje dodatne količine gasa Evropa želi" od nas, izjavio je potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev na sastanku sa stručnjacima za gas u Moskvi. "Veoma je važno da evropski funkcioneri svojim snabdevačima energije što pre pošalju jasan signal o potrebama", dodao je on.

Gasprom namerava da sagradi dva gasovoda ka EU - Severni tok koji bi preko Baltičkog mora išao do Nemačke i Južni tok koji bi povezivao Rusiju i Bugarsku preko Crnog mora. Stav EU o tim projektima nije jasan jer EU pokušava da smanji zavisnost od ruskih isporuka Evrope od kada je počeo spor između Rusije i Ukrajine oko cene gasa, zbog čega je u januaru ove godine snbdevaneje Evrope gasom bilo poremećeno tokom dve sedmice.

Pogledajte još