Kako se Kina bori protiv rasipništva: Bez vina za ručak o državnom trošku

Disciplinska komisija partije je, da bi pokazala javnosti da se ozbiljno pozabavila smanjenjem troškova i rasipanja državnih para, objavila osam primera brzog reagovanja nadležnih organa.

Među njima je i slučaj šefa partije jednog mesta u provinciji Hebei koji je smenjen s dužnosti posle priređivanja ekstravagantne svadbe za svoju ćerku na kojoj su mladenci primili oko milion juana (163.000 dolara) u novcu i poklonima.

Od kada je novi šef partije i države Sji Đinping došao na čelo zemlje u novembru, on je obećao da će se bespoštedno okomiti na sveraširenije zloupotrebe na svim nivoima i najavio da će se na udaru naći i najniži i najviši funkcioneri.

Nakon pokretanja najnovije kampanje protiv korupcije ispitan je veći broj zvaničnika na svim nivoima. Međutim, još nema naznaka da vlasti planiraju da preduzumu i stvarne institucionalne reforme kojim bi se suprostavile korupciji, kao što je uvođenje provere rada funkcionera, ili traženje da zvaničnici saopšte imovinu kojom raspolažu prilikom dolaska na položaj.

Prema današnjim navodima agencije Sinhua, čak 2.290 zvaničnika je kažnjeno zbog kršenja novih partijskih direktiva za sprečavanje prekomernog trošenja državnih sredstava.

Primeri navedeni u izveštaju agencije daju pritom sliku brojnih privilegija koje uživaju mnogi vladini zvaničnici na svim nivoima širom Kine, a koje izazivaju nezadovoljstvo javnosti.

Tako je jedan lokalni funkcioner grada Vuhana poveo 10 službenika na odmor na ostrvo Hainan o trošku gradskih vlasti. Zbog tog prekršaja dobio je ozbiljno upozorenje, dok je osoblju naredjeno da nadoknadi sve troškove letovanja.

U centralnom Hunanu šef provincijskog pravnog biroa upozoren je zbog organizovanja velikog svadbenog banketa za svog sina, dok je 10 zvaničnika koji su upotrebili policijske automobile za ceremoniju opomenuto.

Partija je izdala "ozbiljno disciplinsko upozorenje" šefu partije Gongdžulinga, grada na severoistoku, jer je pio vino tokom ručkova radnim danom na račun gradske kase, navela je agencija Sinhua.

Liu Hu, novinar lista Novi Ekspres dnevnik javno je optužio juče zamenika šefa Državne administracije za industriju i trgovinu da je prekršio svoje dužnosti funkcionera i zloupotrebio vlast u jugozapadnom megapolisu Čongćingu.

Liu je napisao da je zvaničnik, Ma Džengći, odobrio problematičnu prodaju državne kompanije za hranu i piće dvojici funkcionera, čime je doveo do gubitka miliona juana državne imovine. On je u tekstu naveo da je vrednost kompanije procenjena na 27 miliona juana (4,4 miliona dolara), a da je prodata po deset puta manjoj vrednosti.

Time je Liu, kao treći novinar do sada, pisanjem o konkretnim zloupotrebana odgvorio na poziv predsednika Sjia da slobodno i bez straha od osvete lokalnih vlasti razotkriju slučajeve korupcije.

Izvor: 24sata

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.