ISTRAGA: Mašinovođa pričao telefonom i vozio 150 na sat

Policijski istražitelji su ranije naveli da se voz uoči iskakanja iz šina kretao brzinom od čak 192 kilometra na sat i da je mašinovođa počeo da koči "tek nekoliko sekundi pre nesreće", prenela je agencija AP.

Sud je danas naveo da je mašinovođa Fransisko Hose Garson Amo u trenutku nesreće razgovarao telefonom sa jednim zvaničnikom državne železničke kompanije "Renfe" i da je navodno istovremeno iščitavao neki dokument.

Garson je uslovno optužen za više tačaka ubistva iz nehata.

Nesreća se dogodila u prošlu sredu kada je u gradu Santjago de Kompostela, na severozapadu Španije, voz izleteo iz šina i udario u zid, pri čemu su se četiri vagona prevrnula, a u jednom je izbio požar.

Udes se dogodio u 20.41 sat, kada je voz sa 218 putnika i četiri člana osoblja, koji je krenuo iz Madrida prema galisijskom gradu Ferolu, bio na ulasku u stanicu u Santjago de Komposteli.

Na licu mesta je poginulo 78 ljudi, a jedna Amerikanka je podlegla povredama u nedelju, pa je broj žrtava porastao na 79. Sedamdeset ljudi se još nalaze u bolnici, od kojih su 22 u kritičnom stanju.

Izvor: Kurir

Pogledajte još