Ekonomski analitičari: Rekonstrukcija vlade tera investitore

Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija upozorio je da su prizemna dnevna politika i priče o rekonstrukciji vlade dovele do toga da Srbija ostavi utisak države kojom se ne upravlja na pravi način i zemlje nepoželjne za ulaganja.

"Što se duže bude odvijala ova farsa teže ćemo moći da pretendujemo da u Srbiju dođe neko sa investicijama"
, rekao je Bušatlija za agenciju Beta i dodao da se u investicije ne računaju one kada se ulagači potplaćuju za zapošljavanje radnika.

Bušatlija je upozorio da je ova godina zbog razgovora o rekonstrukciji vlade izbguljena i da se iskreno nada da će reforama uspeti, kako ne bi morali na izbore, zbog kojih bi izgubili i sledeću.

"SIEPA insistira da će ove godine biti dve milijarde evra investicija, a za prvih pet meseci u zemlju je ušlo 217 miliona, od čega stotinak u grinfildu, a ostalo u kreditima"
, kazao je on i dodao da je jasno da li do kraja godine može da uđe još 1,8 milijardi evra.

Bušatlija je dodao da te investicije koje se potplaćuju ne zatevaju pripreme i da one čine stotinak miliona evra dok je Srbiji da preživi potrebno mnogo više - oko tri milijarde.

"Da preživmo potrebno nam je tri milijarde evra, to je apsolutno nemoguće dovesti u zemlju sve dotle tok se naši političari budu ponašali kao deca", poručio je Bušatlija i dodao da se domaći političari uopšte ne bave suštinom - ekonomijom i javnim finansijama.

"Prema tome, dok ne sredimo javnu upravu, da imamo zemlju u kojoj se vodi pouzdana finansijska ekonomska politika, razvojna, kreirana narednih 30 godina ne možemo

Izlazak lidera URS-a Mlađana Dinkića iz vlade mogao bi da obeshrabri investitore, zabrinute zbog rastućeg budžetskog deficita i javnog duga Srbije, ocenio je analitičar Standard banke Timoti Eš i dodao da bi prevremeni izbori "otežali život" Srbiji.

"Ovo je veoma loše izabran trenutak, kad se uzme u obzir da su svetska tržišta još prilično 'nervozna' i mislim da još ima pitanja u vezi s finansiranjem budžeta koje treba rešiti", rekao je Eš za britansku agenciju Rojters.

"Ne mislim da je Dinkić sam po sebi apsolutno centralna ličnost u toj priči, ali učešće njegove stranke u koaliciji važno je kao prozivteža levici premijera Ivice Dačića", dodao je Timoti Eš.

Eš je kazao i da nije siguran da Srbija može da priušti prevremene izbore, da bi joj to "otežalo život" u vreme slabijeg privrednog rasta, nižeg budžetskog prihoda i većeg budžetskog deficita.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić predložio je danas da vlada nastavi rad bez Ujedinjenih regiona Srbije i Mlađana Dinkića, i poručio da, ukoliko Srpska napredna stranka ne prihvati taj predlog, predstoje izbori ili neka nova vladajuća koalicija bez socijalista.

Izvor: Beta

Pogledajte još