Hiljade prevarenih građana još uvek čeka stanove u Filmskom gradu

Šezdesetjednogodišnja Divna Pavlović je pre skoro deset godina kupila lokal u izgradnji u naselju Filmski grad na opštini Čukarica u Beogradu. Ona je 2003. godine prodala svoj stan kako bi kupila lokal za ćerku i obezbedila joj posao.

Obećavano joj je da će zgrada biti gotova do septembra 2004, pa do kraja godine, a kada se ni to nije desilo, odgovorne firme su prestale da joj se javljaju. Divna danas i dalje gleda prazno zemljište jer zgrada gde je trebalo da bude njen lokal nije nadrasla ni temelje.

“U međuvremenu mi se ćerka razbolela. Ova agonija ne može da se opiše. Samo treba da se izdrži i da se izborimo protiv maltene kompletne države”, govori Divna kroz suze.

Više od hiljadu prevarenih ljudi, dva preduzeća u stečaju, više od četrdeset šest hiljada kvadratnih metara gradilišta u Filmskom gradu, na desetine krivičnih prijava i postupaka pred sudovima. Sve je to rezultat poslovne saradnje između jednog od najvećih graditelja devedesetih u Beogradu, Poslovnog Sistema “Stankom”, u vlasništvu čuvenog Žike Muštikle i mladog biznismena Aleksandra Lukića, direktora firme Delta Legal.

Divna Pavlović se sa ostalim prevarenim građanima poslednje dve godine bori pred Privrednim sudom u Beogradu da im se vrate njihovi stanovi, lokali i garaže. Firma Delta legal, koja je bila investitor na ovom kompleksu, je u stečaju od 2011. godine, a svi prevareni kupci i podizvođači su sada poverioci u stečajnom postupku.

Zajedno sa stečajnim upravnikom Sašom Radulovićem prevareni pokušavaju da kroz plan reorganizacije preuzmu firmu Delta legal u svoje vlasništvo i konačno završe kompleks.

“Mi smo bili presrećni, skoro smo počeli da pevamo u sudnici kada smo izglasali plan reorganizacije”, seća se Divna.

Međutim u januaru 2012. počela je nesrećna saga u kojoj je Privredni sud tri puta usvojio plan reorganizacije, Privredni apelacioni sud kao viša instanca tri puta ga je vratio na ponovno glasanje, a gradilište je postalo zarobljeno u sudskom sporu.

“ ističe Zoran Pavlović, jedan od kupaca i predstavnik udruženja “1000 oštećenih” koje su prevareni kupci osnovali 2008. godine i dodaje :“Devedeset osam posto kupaca je diglo ruku i reklo: mi smo za plan (reorganizacije), nemojte nam to sada osporavati”.

Pročitajte opširnije na CINS

Izvor: CINS

Pogledajte još