Henri Ford

Henri Ford se u početku borio da Ford Motor Company dobije solidnu finansijsku osnovu, ali je prodor nastao legenardnim Modelom T. To vozilo-ikona je debitovao oktobra 1908-me, otvarajući novu eru u Americi. Više od 15 miliona Modela T je napravljeno i prodato kao deo strategije Ford Motor kompanije da naciju “stavi na točkove”.

Fordovo uvođenje automobila na masovno tržište transformisalo je poljoprivredna gazdinstava u Sjedinjenim Državama i širom sveta u napredna industrijska i urbana tržišta. Mnogi istoričari mu pripisuju zasluge za stvaranje srednje klase u Americi. Visoka minimalna zarada koju je davao zaposlenima - revolucionarna za to vreme - presedan je za fer raspodelu kompanijske dobiti kojii je kasnije uticao na praksu upravljanja.

Nakon uspeha Modela T, inovativni duh Henrija Forda uzeo je maha u mnogim drugim oblicima, uključujući: montaža na pokretnoj traci, 5 dolara za radni dan i vertikalna integracija.

Henri Ford je umro 7. aprila 1947, u 83. godini. Više od 50 godina posle njegove smrti, 1999, magazin Forbes ga je nazvao "Poslovnim čovekom veka", a 2012. u dokumentarcu prikazanom na History Channel, predstavljenn je kao jedan od "muškarca koji su izgradili Ameriku”.

Na odgovarajući način, s obzirom na globalni uticaj Henrija Forda, godišnjica njegovog rođenja se tokom 2013. obeležava u mnogim državama širom sveta.

Npr. Ford Nemačka je obeležio ovu godišnjicu serijom od pet putnih relija koji slave brojne Fordove automobilske pomake u poslednjih 110 godina; više od 4.000 ljudi prisustvovalo zajedničkim manifestacijama koje se održavaju u organizaciji Forda u Rumuniji; u Velikoj Britaniji je proslava obeležena otkrivanjem obnovljene statue Henrija Forda u Fordovom tehničkom centru

U narednim mesecima proslava će se nastaviti dodatnim događajima širom SAD, Evrope i u Južnoj Americi.

Mojauto

Pogledajte još