Mala matura: Radnica "Glasnika" se nije pojavila na saslušanju

Pred sudiju Prvog osnovnog suda trebalo je da izađe Z. M., radnica Službenog glasnika koja se tereti da je iz štamparije krišom iznela kombinacije srpskog jezika i testove iz matematike.

Pored nje, optuženi su i njeni pomagači, inženjer informatike Ž. C., instruktor vožnje N. M. i kozmetičarka D. D.

Z. M. se tereti za krađu, a njeni pomagači za prikrivanje pošto je ona, navodno, iznela kombinacije iz štamparije Službenog glasnika, a oni su njima dalje trgovali.

Ona je ranije rekla da testove nije iznela da bi stekla neku materijalnu korist već da bi učinila uslugu prijatelju. Dala je test jednom od pomagača od kog se dalje raširio lanac preprodaje.

Prema nezvaničnim saznanjima policije, zarada osumnjičenih od prodaje testova za malu maturu nije bila velika i kretala se, u zavisnosti od dana kada su prodavani, od 1.500 dinara do 200 evra za komplet zadataka.

Za krivično delo krađe za koje je osumnjičena, propisana je kazna zatvora do tri godine, a za prikrivanje, koje se ostalima stavlja na teret, do godinu dana.

Z. M. će u sud doći u pratnji advokata, pošto se brani sa slobode.

Zbog otkrivanja ove afere, mala matura je poništena, a učenici se upisuju u srednje škole na osnovu uspeha u osnovnoj školi.

(Izvor: B92)

Pogledajte još