Potomci kraljeva

Karl od Austrije

(old_image)

Njegova carska i kraljevska visost Nadvojvoda Karl od Austrije (rođen 11. januara 1961) prvi je u naslednom nizu za titulu cara Austrije i kralja Mađarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Najstariji je sin i šesto dete Otta von Habsburga, najstarijeg sina poslednjeg austrijskog cara Karla i Regine od Sasko-Meiningena. Kao unuk posljednjeg cara Austrije i kralja Mađarske oslovljavaju ga sa Njegova carska i kraljevska visost nadvojvoda Karl od Austrije. Republika Austrija ne priznaje titule njegove porodice i po austrijskom zakonu on je Karl Habsburg-Lothringen.

Karl je od 1987. godine osnivač i predsednik organizacije Paneurope-Austria. Izabran je za člana Evropskog parlamenta (Austrijska narodna stranka) 1996. godine. Od 19. januara 2002. godine generalni je direktor Organizacije nepredstavljenih nacija i naroda. Neko vrijeme vodio je i televizijski kviz po imenu Who-is-Who na austrijskoj televiziji ORF.

Živi u gradiću Anif kod Salzburga, oženjen je baronicom Francescom Thyssen-Bornemisza i imaju troje dece.

Džordž Fridrih, princ od Pruske

(old_image)

Džordž je rođen 1976. godine i zvanično je glava dinastije koja je nekada vladala Nemačkom i Pruskim carstvom. On je potomak Vilhelma II, poslednjeg nemačkog vladara i kralja Pruske koji je otišao sa vlasti nakon Prvog svetskog rata.

Jedini je sin princa Luja Ferdinanda od Pruske i grofice Donata od Castell-Rudenhausen. Završio je koledž u Pertu, u Škotskoj. Nakon dvogodišnjeg mandata u nemačkoj vojsci, Džordž studira poslovnu ekonomiju na Univerzitetu Freiberg rudarstva i tehnologije.

Džordž Fridrih nasledio je svog dedu, princa Luja Ferdinanda I od Pruske kao šefa doma Hoencolerna.

Trenutno radi za kompaniji koja se bavi inovacijama na univerzitetima.

Veoma ceni istoriju. Oženio je 2011. godine princezu Sofi Johane Marije Isenburg koja radi u firmi koja nudi usluge konsaltinga za razvoj neprofitnog poslovanja. Ima dvojicu sinova, a Karl Fridrih, stariji od njih dvojice, je naslednik.

Franc, vojvoda Bavarije

(old_image)

Nasledni je vladar Bavarskog carstva. Njegov deda, Ludvig III bio je poslednji kralj Bavarske.

Rođen je 1933. godine. majka mu je bila iz porodice Drašković iz Hrvatske. U posleratnim godinama selili su se Mađarsku, a zatim su svi bili uhapšeni i odvedeni u logor odakle su oslobođeni tek intervencijom Američke treće armije.

Strast mu je sakupljanje predmeta moderne umetnosti, a danas se mnogi komadi iz njegove kolekcije sada nalaze u Muzeju u Minhenu.

Franc je Veliki Majstor Reda svetog Huberta i Reda kraljice Tereze, nasledni je senator Univerziteta u Minhenu i počasni član Bavarske akademije nauka i humanističkih nauka. Ima veliki broj počasnih pozicije u građanskim i verskim organizacijama u Bavarskoj. Podržava dobrotvorna preduzeća koja pomažu deci bez roditelja u Rumuniji.

D.A.R.

Pogledajte još