Čak 65 odsto vozača u Srbiji telefonira dok vozi!

Kako pokazuje istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja i portala Polovni automobili, uprkos tako visokom procentu vozača koji jednom rukom drže volan a drugom mobilni, 76 odsto ispitanika je zabrinuto da bi mogli biti žrtve udesa usled nepažnje drugih vozača koji razgovaraju telefonom.

Utvrđeno je da svega 35 odsto ispitanika ne koristiti telefon tokom vožnje, kada je reč o telefoniranju, kucanju sms poruka ili i jedno i drugo.

Što se tiče vozača koji se u tim situacijama služe mobilnim telefonom, 36 odsto njih koristi mobilne samo za razgovor, ali ne kuca poruke, dok 27 odsto ispitanika koristi sve osnovne funkcije telefona tokom vožnje (razgovor i sms).

Iako je malo kažnjenih zbog ovog prekršaja, većina smatra da je kazna od 5.000 dinara odgovarajuća, a korišćenje "Bluetooth" i "handsfree" uređaja je retkost.

"Bluetooth" slušalice koristi svega šest odsto ispitanih koji su odgovorili da telefoniraju tokom vožnje, a "handsfree" uređaj osam odsto. Većina vozača telefon drže u ruci prislonjen na uvo.

U slučaju kada neko drugi zove, 23 odsto vozača je reklo da provere ko ih zove bez obzira na to da li im je moblini u vidnom polju, a 42 odsto njih to urade samo ako im je mobilni u vidnom polju.

Skoro polovina ispitanika je reklo da nikada nije bilo u rizičnoj situaciji u saobraćaju kada su koristili mobilni telefon tokom vožnje, a tek svaki stoti ispitanik je rekao da jeste.

Ipak, 47 odsto onih koji telefoniraju tokom vožnje smatra da je to nebezbedno, ali od te navike ne odustaju.

Na pitanje "da li su do sada bili kažnjavani zbog korišćenja mobilnih telefona za vreme vožnje", tek oko sedam odsto ispitanika reklo je da jeste jednom ili više puta.

Najviše njih, oko 58 odsto od svih ispitanih, nije još imalo ovo iskustvo.

Na pitanje "da li vas nervira kada drugi vozači telefoniraju tokom vožnje i time ugrožavaju ostale učesnike u saobraćaju", gotovo polovina ispitanika (48 odsto) je reklo da ih nerviraju ukoliko ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

Trećina ispitanika kaže da ih ovakvo ponašanje uvek nervira dok je 12 odsto ispitanika reklo da ih ovo ne nervira jer se i sami tako ponašaju, a najmanji broj vozača (sedam odsto) je reklo da ih to uopšte ne nervira.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 4.000 vozača.

(Izvor: Tanjug, 24 sata)

Pogledajte još