O nastanku kosmosa u Petnici od 4. do 11. avgusta

Petnička škola kosmologije nastala je od ideje bivših polaznika Programa astronomije Istraživačke stanice, ove prestižne evropske obrazovne institucije za mlade talente.

Mladi doktori nauka i studenti završnih godina doktorskih studija u Trstu, Cirihu, Nici, Londonu su odlučili da svoje mentore i predavače dovedu u Petnicu i organizuju ovu međunarodnu školu.

Zanimljive teme

Neke od zanimljivih tema koje će tokom škole biti pokrivene su i opšta relativnost, teorija inflacije svemira, fizika čestica i rani univerzum, Higsov bozon, tamna materija, nastanak i evolucija galaksija, filozofija kosmologije...

Ideja je da studenti redovnih i master studija upoznaju one koji se u Evropi bave modernim istraživanjima u kosmologiji i astronomiji uopšte, i nauče nešto novo u ovoj astronomskoj disciplini.

"Želeli smo da kao bivši Petničari sada u novoj Petnici pomognemo uvođenje novih programskih sadržaja. Objasnili smo našim mentorima i profesorima šta je Petnica i svi su želeli da dođu, čak i bez honorara. Sa druge strane, znamo koliko je nama bilo važno da slušamo kvalitetne naučnike dok smo bili u Petnici. Ovo je na neki način naš doprinos razvoju novih generacija mladih koji vole nauku", rekao je dr Marko Simonović iz UNESCO Međunarodnog centra za teorijsku fiziku u Trstu, nekadašnji polaznika seminara u Petnici, a sada jedan od organizatora škole.

Škola će okupiti učesnike iz Srbije, Maroka, Švajcarske, Italije, Egipta, Hrvatske, Irana, Albanije i Slovačke.

Pored učenja, usavršavanja i upoznavanja potencijalnih mentora za svoja buduća istraživanja, ovo će sa učesnike biti i prilika za međusobno upoznavanje i razmenu ideja za zajednička istraživanja.

Petničku školu kosmologije zajednički organizuju Istraživačka stanica Petnica, Astronomska opservatorija Beograd i Međunarodni centar za teorisjku fiziku u Trstu. Školu su finansijski podržali Grupa za kosmologiju sa Švajcarskog instituta za tehnologiju u Cirihu (ETH), UNESCO Međunarodni centar za teorijsku fiziku i Međunarodna škola za napredne studije u Trstu (SISSA).

Više informacija možete pronaći ovde.

Pogledajte još