Transparentnost: Srbija nazaduje u borbi protiv korupcije

Na predstavljanju rezultata istraživanja o finansiranju predizborne kampanje i borbi protiv korupcije u Srbiji, Goati je rekao da je paradoksalno da Srbija, koja je formirala institucije poput Agencije za borbu protiv korupcije i Državne revizorske institucije, prema indeksu percepcije korupcije stagnira u toj borbi.

Goati je na konferenciji u Medija centru u Beogradu rekao da se Srbija po stepenu korupcije pre može uporediti sa zemljama Latinske Amerike nego sa državama zapadne Evrope i da na to upravo ukazuje i danas objavljeno istraživanje koje je sprovela organizacija Transparentnost Srbija.

Predsednik Transparentnosti Srbija je naveo da su vlada i njen potpredsednik Aleksandar Vučić propustili da urade više u stvaranju pravosudnog sistema posle neuspešne reforme pravosudja u Srbiji.

(old_image)

Vladimir Goati / Foto: MediaCentar

"Vlada nije učinila ništa ni u reorganizaciji javne uprave. Naprotiv, desilo se da je više stotina ljudi koji nemaju osnovne obrazovne pretpostavke došlo na čelo javne uprave i javnih preduzeća", rekao je Goati i to nazvao "desantom diletanata" na ključna mesta u državnoj administraciji.

Goati je ocenio da je javna uprava u Srbiji i dalje preglomazna, nekompetentna i partijski podeljena.

Njegov kolega iz Transparentnosti Nemanja Nenadić rekao je da u Srbiji postoji velika nesrazmera izmedju onoga što piše u zakonu o finansiranju političkih stranaka u izbornoj kampanji i prakse.

(old_image)

Nemanja Nenadić / Foto: MediaCentar

Kao problem je naveo to što Agencija za borbu protiv korupcije još nije završila kontrolu izveštaja stranaka o finansiranju prošle izborne kampanje i što je do sada pokrenuta samo po jedna istraga zbog zloupotrebe javnih sredstava i kupovine glasova.

Izvor: Beta

Pogledajte još