Demokratska stranka: Pad popularnosti i čišćenje stranke

U DS-u kažu da je vreme za nove ljude i programe, koji su sada u mnogočemu slični programima Vlade Srbije.

"Luftiranje organizacije"

Predsednik Dragan Đilas smenio je neke od najviših funkcionera, među njima Vuka Jeremića i Dušana Petrovića. A mnogi članovi su i sami otišli.

U DS-u kažu da stranka mora da se reformiše, zaustavi unutrašnje podele i postane kontrolor i žestok kritičar vlasti.

Vesna Martinović, potpredsednica DS-a, kaže: "Ovo vreme je bar za Demokratsku stranku dobra prilika da malo izluftira svoju organizaciju, da neki ljudi koji su možda bili skrajnuti neopravdano sada dobiju priliku da izađu na prvu liniju, da pokažu šta znaju i da pokažu da je zaista ubedljivo najveća vrednost DS-a upravo u ljudima koji su njeni članovi."

Evropa nema alternativu - demokratama je dugo bila osnova programa stranke. Međutim, o Evropi danas govore i naprednjaci i socijalisti koji su na vlasti.

Upravo je to najveći poraz Demokratske stranke, smatra bivši premijer i bivši član DS-a Zoran Živković.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, govori: "Time je Demokratska stranka izgubila jedino sredstvo svoje promocije i onda je ostala praktično gola na političkoj sceni, bez bilo čega što bi moglo da zamijeni tu nezasluženo autentičnu priču o Evropi."

U Demokratskoj stranci kažu da se njihov program danas zasniva na pronalaženju izlaza iz ekonomske krize, ulaganju u obrazovanje i izgradnju infrastrukture, što je, kako navode, preduslov za razvoj privrede.

Demokratska stranka, otkako je izgubila izbore, beleži stagnaciju ili pad popularnosti. Poslednjih pet meseci istraživanja pokazuju da je njihov pad zaustavljen, a demokrate podržava blizu 400 hiljada birača.

Analitičari kažu da rekonstrukcija unutar DS-a još nije završena. U IPSOS Strategic Marketingu smatraju da je šansa za DS konstruktivan pristup rešavanju državnih problema.

Burna prošlost

Srđan Bogosavljević iz IPSOS Strategic Marketinga kaže: "Oni još uvek deluju kao uvređeni više nego kao konstruktivni. Ja mislim da to birači očekuju. Konstruktivnost. Ne može DS lako da obrazloži svoje napade na proevropski put ove Vlade svojim biračima. Možda može nekom drugom. Svojim biračima ne može. Ti njihovi napadi pre bi mogli biti prijemčljivi biračima SNS-a kako su izdali Kosovo. Mislim, to su oni morali da urade, po njihovom programu oni su to govorili. U tom delu nisu bili konzistentni."

Demokratska stranka imala je burnu prošlost. Od 1990. vodila su je četiri predsednika. Učestvovala je u svim pokušajima svrgavanja režima Slobodana Miloševića. Godine 2003. premijer Srbije i predsednik stranke Zoran Đinđić ubijen je u atentatu.

Pod vođstvom Borisa Tadića DS je do 2012. imao republičku vlast i predsednika države. Danas je na vlasti u Vojvodini i Beogradu.

Al Jazeera

Pogledajte još