Selaković: Spreman sam da pregovaram sa EU

On je u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN potvrdio da je nekih razgovora na tu temu bilo, ali da se još uvek nije razgovaralo o konkretnom angažmanu.

Na pitanje da li bi prihvatio mesto glavnog pregovarača Selaković je kazao: „ Ukoliko SNS to postavi kao zadatak pred mene, ukoliko za to bude postojala puna podrška predsednika moje stranke i Vlade, dao bih sve što umem, mogu i znam da u tom poslu budemo uspešni“, rekao je ministar pravde.

Komentarišući rekonstrukciju Vlade, Selaković je kazao da ministre iz URS-a ne vidi kao naveće „kočničare“ za efikasnije funkcionisanje Vlade, ali i naglasio da su oni naduže u sistemu vlasti. „Postoji sistem u kome oni funkcionišu dugi niz godina i postoji ta činovnička inercija koja je opasnost za svaki državni sistem“, kazao je on.

Ministar pravde je, takođe, naglasio da izlazak iz pritvora Miroslava Miškovića ne može da utiče na rejting SNS i promeni sliku o političkoj volji ove stranke da se bori protiv korupcije, a na pitanje može li Miškovićevo „ritualno mahanje novinarima“ zasmetati građanima kaže, "To može da zasmeta građanima, ali sada je teret čitavog posla prešao na pravosuđe“, kazao je Selaković.

On je istakao da je eventualni povratak Bogoljuba Karića o kojem se spekuliše i političko i pravno pitanje. „ Da li bi Karić bio pritvoren. To morate da pitate sud i tužilaštvo. Izlazak sa samo nekim podacima ne znači automatski da će neko biti pritvoren“, kazao je Selaković.
Osvrćući se na stanje u srpskom pravosuđu on je kazao da neće sprovoditi „reformu reforme“, jer građane ne zanimaju personalna rešenja u sudovima, već da li mogu da računaju da će u razumnom roku dobiti presudu u svom predmetu.

„Tu je sitiacija u srpskom pravosuđu katastrofalna, nagomilavana skoro dve decenije. Sama činjenica da od 1993. godine nema pravilnika o oceni, o merilima i kriterijumima rada sudija i predsednika sudova, govori dovoljno“, rekao je ministar pravde Nikola Selaković u intervjuu za sutrašnji broj NIN-a.

Pogledajte još