Španski mašinovođa: Ne shvatam kako nisam zakočio

"Ne mogu to da objasnim. Ni dalje mi nije jasno šta se dogodilo", odgovorio je mašinovođa Fransisko Hose Garson na pitanje sudije zašto nije na vreme usporio pre oštre krivine na stanici u gradu Santjago de Kompostela, prenela je agencija AFP.

Na ponovljeno pitanje sudije zašto je došlo do sudara, Garson je rekao: "Iskreno vam kažem da ne znam. Ne bih bio tako lud da ne zakočim na vreme."

Sudija Luis Alaes je Garsona, optuženog za ubistvo iz nehata po 79 tačaka, pustio nakon saslušanja na slobodu uz kauciju.

Zvaničnici španske železničke kompanije "Renfe" navode da pruga na kojoj je došlo do nesreće nije bila opremljena mehanizmom za automatsko kočenje, koje postoji na nekim brzim prugama u toj zemlji, i da je bilo na mašinovođi da zakoči.

Garson je na saslušanju rekao da je zakočio, ali je u tom trenutku sudar već bio "neizbežan".

Podaci iz "crne kutije" voza pokazali su da je mašinovođa u trenutku nesreće razgovarao telefonom sa zvaničnikom "Renfea" i vozio brzinom od 153 kilometra na sat, što je gotovo dvostruko više od dozvoljene brzine.

Nesreća se dogodila u prošlu sredu kada je u gradu Santjago de Kompostela, na severozapadu Španije, voz izleteo iz šina i udario u zid, pri čemu su se četiri vagona prevrnula, a u jednom je izbio požar.

Udes se dogodio kada je voz sa 218 putnika i četiri člana osoblja, koji je krenuo iz Madrida prema galisijskom gradu Ferolu, bio na ulasku u stanicu u Santjago de Komposteli.

Na licu mesta je poginulo 78 ljudi, a jedna Amerikanka je podlegla povredama u nedelju, pa je broj žrtava porastao na 79.

Sedamdeset ljudi se još nalaze u bolnici, od kojih su 22 u kritičnom stanju.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još