Kako da pobedite bol uz pomoć hrane

Šta je zajedničko šoljici kafe, tanjiru graška i ibuprofenima? Odgovor će vas možda malo iznenaditi – sve navedeno smanjuje bol! Postoje brojne namirnice koje olakšavaju ili u potpunosti uklanjaju određenu vrstu bola. Naučite koje su to namirnice.

Bolni zglobovi

Evo slatke vesti - preliminarna istraživanja pokazuju da oko 20 kolača od trešanja može biti jednako efikasno kao i uzimanje ibuprofena za smanjenje bola. Ako ipak ne želite da se ugojite, odaberite same trešnje i jedite ih u obilnim količinama jer novija istraživanja pokazuju da sastojci iz trešnje blagotvorno deluju na upalne procese u zglobovima poput artritisa.

Upala mišića

Hodate kao kauboj nakon nekoliko čučnjeva? Popijte čaj od đumbira. U nedavnom istraživanju otkriveno je da ljudima koji su intenzivno vežbali, nestaje bol u mišićima nakon konzumiranja čaja od đumbira. Najbolji učinak je kada čaj konzumirate redovno, odnosno svaki dan.

Gorušica

Ljudi koji redovno konzumiraju namirnice bogate vlaknima poput graška i pasulja, znatno ređe imaju gorušicu. Stručnjaci veruju da je to zato što se hrana u želucu bolje vari zahvaljujući vlaknima pa ne dolazi do vraćanja kiseline u jednjak. Hrana bogata vlaknima olakšava i druge probavne probleme poput nadutosti ili težine u želucu.

Tegobe sa varenjem

Mentol iz sveže nane ili čaja deluje kao sredstvo protiv nadutosti koja može biti itekako neugodna i bolna. Umesto da se probleme rešavate uz pomoć veštački stvorenih lekova, odaberite prirodne – nanu. Konzumirajte je svaki dan, a rezultati će se pokazati vrlo brzo.

Menstrualni grčevi

Možda vaše telo za vreme PMS-a i menstruacije traži nešto slatko, ali oduprite se tom nagonu. Umesto nezdravog šećera, jedite namirnice bogate riboflavinima, poput badema. Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je da riboflavini efikasno uklanjaju bol koja se javlja za vreme menstruacije.

Glavobolja

Vrlo često glavobolju mogu uzrokovati proširene krvni sudovi u mozgu, a tu u pomoć priskače kafa. Istraživanjem je otkriveno da kafa sužava krvne sudove i umanjuje glavobolju. Ako uz kafu konzumirate i magnezijum, možete sebi pomoći i u slučaju migrena.

(Izvor: T portal via B92)

Pogledajte još