Ovo je najtraženiji terorista na svetu

Na Forumu o bezbednosti u Aspenu pre nekoliko dana Džon Pistol, šef Uprave za bezbednost saobraćaja, obelodanio je dosad nepoznate pojedinosti o inovacijama koje je smislio “zli genije za minijaturne bombe”, kako Asirija nazivaju američki agenti.

Iako su njegovi dosadašnji pokušaji da digne u vazduh američke putničke i teretne avione pomoću eksploziva sakrivenog u donjem vešu bili osujećeni, američki predsednik Barak Obama i tim stručnjaka za kontraterorizam smatraju da njegove kreacije postaju sve savršenije što je duže na slobodi i ubeđeni su da je samo pitanje trenutka kada će ponovo pokušati, prenosi "Blic".

Ibrahim al Asiri, poznatiji po nadimku Abu Saleh, ima 30 godina i rođen je u saudijskoj prestonici Rijadu u vojničkoj porodici. Rastao je sa četvoricom braće i tri sestre. Nakon što mu je jedan od braće poginuo u automobilskoj nesreći, Ibrahim i njegov mlađi brat Abdulah postali su veoma religiozni.

"Razmenjivali su video-kasete o mudžahedinima iz Čečenije i Avganistana. Bili su opsednuti idejama džihada", ispričala je jedna od sestara za list “Al Vatan”.

Ibrahim se upisao na Univerzitet „Kralj Saud“ i počeo da studira hemiju. Napušta fakultet 2003. nakon upada SAD u Irak i od tada počinje njegova radikalizacija.

Saudijci ga hapse kad je pokušao da se priključi militantnim antiameričkim snagama. U avgustu 2006. s bratom Abdulahom beži u Jemen i tu se pridružuje Al Kaidi Arabijskog poluostrva (AKAP), danas najopasnijem ogranku te terorističke mreže.

Zahvaljujući studijama hemije, ali pre svega svojoj inventivnosti i beskrupuloznosti, počinje da usavršava bombe s jednim od najjačih postojećih eksploziva pentaeritritol-tetranitratom (PETN). Te naprave nemaju metalne delove, a pošto se sakrivaju u donji veš ili čak unutar tela bombaša, praktično ih je nemoguće otkriti.

PETN je veoma stabilno jedinjenje, njegovi molekuli ne isparavaju, pa ne mogu da ga nanjuše ni psi.

Američku administraciju posebno zabrinjavaju tajni izveštaji CIA o tome da Asiri sarađuje sa lekarima da bi usavršili tehniku hirurške implantacije eksplozivnih naprava u telo bombaša samoubice.

Iako se ne zna da li su u tome uspeli, zna se da su vršili eksperimente na psima i drugim životinjama, izjavio je neimenovani izvor blizak vladi, dodajući da je Asiri postao noćna mora za CIA.

Obaveštajci kažu da u teroristu može da se ubaci implant u plastičnoj kapsuli, a kad on ili ona želi da ga aktivira, treba samo da uzme špric i ubrizga u sebe aceton-peroksid i on će eksplodirati.

Asiri nastavlja da usavršava dizajn bombi da bi se izbegla detekcija. Stručnjaci tvrde da Asiri eksperimentiše sa ubacivanjem eksploziva u fotoaparate, kamere i eksterne hard-diskove koji eksplodiraju kada se prikače na laptop.

"Očigledno imamo posla s izopačenim genijem iz Jemena. Ali na kraju će se ispostaviti da njegov najopasniji izum nije bomba, već drugi ekstremisti koje je obučio svom smrtonosnom zanatu", zaključuje Džon Pistol, šef Uprave za bezbednost saobraćaja.

(Izvor: Blic - Jasna Stojković)

Pogledajte još