Poreski šok za vlasnike stanova: Obračuni veći i do 300 odsto!

Dok Beograđane "poreski šok" očekuje naredne godine, u pojedinim gradovima vlasnicima nekretnina stigla su "paprena rešenja". Tako je Novosađane, vlasnike kuća i stanova, neugodno iznenadio ovogodišnji obračun poreza na imovinu, pošto su iznosi koje treba da uplate povećani i do 300 odsto. Veliki broj prijava građana stigao je na adresu Ministarstva finansija, koje se oglasilo nenadležnim, jer su za obračun i naplatu poreza zadužene isključivo opštine i gradovi.

Poreska rešenja koja su proteklih meseci primili vlasnici nekretnina u glavnom gradu su nepromenjena u odnosu na lane. Ali, veći iznos poreza na imovinu Beograđane čeka u 2014. godini. Koliko je to procenata više, niko ne može ni da nasluti, dok se ne utvrde prosečne cene po kvadratu odgovarajućih nepokretnosti po zonama i dok se ne donese odluka o stopama poreza na imovinu.

Od 2014. godine porez će se utvrđivati na osnovu realnih prosečnih tržišnih cena po kvadratu odgovarajućih nepokretnosti po zonama“, kaže za "Novosti" Violeta Nićiforović, zamenik direktora Uprave javnih prihoda Beograda. „Prosečne cene treba da se objave do kraja novembra, a na osnovu cena ostvarenih u prometu nekretnina od 1. januara do 30. septembra. Beograd već ima odluku o određivanju zona, koja će se primenjivati i kod utvrđivanja poreza na imovinu. U planu je donošenje odluke kojom će se predvideti umanjenje poreza na imovinu po osnovu amortizacije.

Povećanje iznosa na poreskim rešenjima za ovu godinu u novosadskoj poreskoj upravi opravdavaju punom primenom Zakona o porezima na imovinu, koji podrazumeva da stopa poreza na imovinu ostaje nepromenjena - 0,4 odsto, da se umanjuje iznos po osnovu amortizacije po stopi 0,8 odsto po godini starosti objekta, a najviše do 40 odsto.

Građani se najviše žale na ovu odluku, jer je pre izmena Zakona umanjenje po osnovu amortizacije bilo po stopi od 1,5 odsto po godini starosti objekta i umanjenje po tom osnovu je bilo maksimalno 70 odsto, a primenom novog Zakona je smanjeno na 40 odsto“, navode u novosadskoj upravi. „Umanjenje iznosa poreza po osnovu poreskog kredita je 50 odsto, a najviše do 20.000 dinara, a pre izmene Zakona je umanjenje bilo 70 odsto, jer su na visinu poreskog kredita uticali i članovi domaćinstva koji stanuju sa obveznikom.

Porez na nekretnine ove godine je i u Kragujevcu veći za oko 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. U gradskom poreskom odeljenju pojašnjavaju da je razlog tome povećanje tržišne cene nekretnina u ovom gradu.

Vrednost kvadrata određena je prema proceni republičkog zavoda za statistiku, gde je procenjeno da je povećana cena nekretnina u Kragujevcu. Na osnovu toga je i povećan porez, u proseku do 15 odsto. Što se proširenja gradskih zona tiče, to se nije desilo i na istom je nivou kao i prošle godine“, kaže Mirjana Jevđić Stanarčić, načelnica kragujevačke poreske uprave.

Izvor: Novosti

Pogledajte još