DOBRA VEST: Šest godina postojanja jedinog kompjuterskog kampa za decu u Srbiji

Deca će ove godine imati priliku da pored programiranja igrica i dizajna nauče kako da budu bezbedna na internetu i kako da se zaštite od vršnjačkog nasilja. Takođe, učestvovaće u različitim edukativnim radionicama i biće u prilici da se bave sportom tokom svog boravka u kampu.

Ove godine, kao i prethodnih, kompjuterski kamp za decu “Komp Kamp” se održava izvan gradske sredine. Organizatori su u saradnji sa sportsko-rekreativnim centrom “MB Oaza” omogućili deci boravak na svežem vazduhu van gradske buke i zagađenja u mestu Gložan, blizu Bačke Palanke. Kamp je namenjen deci uzrasta od 8 do 16 godina i tokom boravka u kampu deca mogu naučiti kako da programiraju i dizajniraju video igrice. Osim kompjuterskih radionica deca mogu da pohađaju filmske, ekološke i psihološko-edukativne radionice.

(old_image)

- Naš cilj je da naučimo decu da računari ne moraju služiti samo za igranje video igara, već da se mogu koristiti i za programiranje tih istih igara. Od osnivanja moto kampa je “Ne igrajte samo igrice, pravite ih”, kojim decu upućujemo da provedeno vreme ispred računara treba da ima svoju svrhu. Kod nas deca na zabavan način stiču lako primenjiva znanja, a na taj način grade i svoje samopouzdanje - ističe Radoslava Konjević, osnivačica kampa.

Organizatori su i ove godine omogućili dolazak gostujućih predavača, eminentnih stručnjaka, koji će sa decom razgovarati na temu bezbednosti na internetu, pravilnom načinu korišćenja društvenih mreža, načinu provođenja vremena za računarom kako ne bi postali zavisni od interneta, načinima prepoznavanja i preveniranja vršnjačkog nasilja...

- U kampu deca neće vreme provoditi samo sedeći za računarom. Pored navedenih programskih aktivnosti moći će da se uz nadzor profesora fizičkog bave odbojkom, stonim tenisom, tenisom, malim fudbalom i plivanjem na bazenu. Osim toga, potrudili smo se da nađemo vremena da decu odvedemo na izlet i do čuvene ergele “Karađorđevo”, jer su u našem kampu mahom gradska deca, koja nemaju priliku da vide konje - dodaje Konjevićeva.

(old_image)

Kamp postoji već šest godina, a o njegovom kvalitetu govori i činjenica da se pojedina deca vraćaju već veći broj godina.

Filip I., koji već treću godinu zaredom dolazi u kamp iz udaljenog Katara, kaže da mu se najviše dopada što se kamp organizuje van grada i što je boravkom u njemu naučio dosta o programiranju video igara, ali i što je stekao veliki broj prijatelja u Srbiji.

Maloj Magdaleni T., koja je prvi put ove godine u kampu, dopada se to što su časovi koje pohađa jako zanimljivi i da se na njima može naučiti mnogo na lak i zabavan način. Takođe, ona ne krije oduševljenje da se programiranje igrica može savladati za svega 12 dana koliko se boravi u kampu.

Prijavljivanje za kamp se odvija preko sajta www.compcamp.net, gde roditelji mogu pronaći dodatne informacije o kampu kao i prijavni formular ukoliko se odluče da dete tokom leta pošalju u kamp.

Pogledajte još