Vozaču GSP otkaz ako puši dok vozi

Vozačima se uglavnom tada oduzima pet do 20 odsto od plate, u zavisnosti od prekršaja, a njih 10 je od početka godine dobilo i otkaz.

Putnici vozačima uglavnom zameraju što obeležavaju vozila pogrešnim brojem, što se ne pridržavaju reda vožnje, ali i što puše cigarete dok voze i telefoniraju.

Od svih prekršaja najstrože se sankcioniše pušenje cigareta za volanom
, odnosno na radnom mestu. Za takav prekršaj vozač dobija upozorenje, a ako taj prestup ponovi sledi mu otkaz, kažu iz GSP-a za "Blic".

Taj list navodi da u Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd" radi 3.100 vozača i svaki ima službeni mobilni telefon, kojim može da pozove dispečersku službu i na primer prijavi kvar.

Međutim, kako piše "Blic", mnogi ne žele da koriste "hends fri" uređaj, pomoću kog bi im, dok razgovaraju telefonom, ruke bile slobodne. Zbog toga se neretko dešava da ih putnici, ali i radnici unutrašnje kontrole zateknu kako u jednoj ruci drže mobilni a u drugoj volan. Takođe, jedan broj vozača službene telefone koristi za privatne potrebe.

Za ovu vrstu prekršaja, ako se on ponovi nakon upozorenja, vozačima sledi "udrac po džepu", odnosno smanjenje plate od 5 do 20 odsto.

"Blic" napominje i da je prosečna plata vozača gradskog prevoza od 45.000 do 46.000 dinara.

Ukoliko vozači naprave težak prekršaj, poput odgovornosti u saobraćajnoj nesreći, gubitka vozačke dozvole, učestalog problematičnog ponašanja na radu, sledi im otkaz.

Ovaj list piše da je od početka godine 10 vozača napustilo GSP, zbog različitih prestupa.

(Izvor: Blic via B92)

Pogledajte još