Za 10 dana rezultati spoljnog nadzora u GAK "Narodni front"

Ona je naglasila da spoljni stručni nadzor radi komisija sastavljena od tri vrhunska ginekologa iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Đukić Dejanović je, nakon predstavljanja donacije EU za unapređenje mentalnog zdravlja u Srbiji, novinarima rekla da će komisija steći uvid u valjanost svih stručnih postupaka.

"U tom smislu neće biti nikakvih kompromisnih mogućnosti za eventualne greške koje su lekari počinili. Kao ministar tražiću da lekar odgovara za svoju grešku, jer to su greške sa strašnim posledicama", naglasila je ona.

Isto tako, dodala je Đukić Dejanović, opasno je reći da će neko biti kažnjen pre nego što se utvrdi njegova krivica.

"Ima poverenje u komisiju koja će u okviru spoljašnjeg stručnog nadzora doći do svih podataka i na osnovu toga ćemo praviti dalje korake", navela je ministarka zdravlja.

Ona je dodala da je zdravstvena inspekcija obavila nadzor i da su joj dostavili deo izveštaja, ali da oni nisu ulazili u stručnost rada i navela da da rezultate unutrašnjeg nadzora još nije dobila, ali da je za nju kao ministra, ali i za javnost, posebno važan spoljni stručni nadzor.

"Spoljni nadzor obično traje sedam do deset dana, zbog toga što se rade i laboratorijske analize, procenjuje se koji su doktrinarni stavovi korišćeni koji nisu. U bolnici je timski rad i tu se mora detaljno analizirati činjenje i nečinjenje svakog člana tima. Za sedam do deset dana mi ćemo imati sve podatke", zaključila je Đukić Dejanović.

U GAK "Narodni front" u ponedeljak je trudnici B. B. urađen carski rez i jedna beba je umrla, dok je druga bila u teškom stanju.

Bebe su na pregledu u petak bile dobro, kao i na pregledu u nedelju, ali se tokom noći nešto desilo, tako da je jedna beba umrla.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još