Kako je propadao Jat ervejz?

Šta je dovelo nekada svetski renomiranu avio-kompaniju u položaj gubitaša, koji već godinama preživljava uz pomoć države?

Propadanje domaćeg avio-prevoznika počelo je još devedesetih godina, sa međunarodnim ekonomskim sankcijama.

U godinama koje su usledile kompanija nije restrukturirana, njome rukovode stranački i često nestručni kadrovi, flota je vremenom zastarevala, broj zaposlenih često je neopravdano rastao, a gubici su se gomilali, da bi dostigli sumu od 170 miliona evra, koju, prema dogovoru sa strateškim partnerom, preuzima država.

Ako se osvrnemo na poslednjih pet godina, vidi se kako su rasla dugovanja:

- 2007. godine država pokušava da proda avio-prevoznika ruskom Aeroflotu, ti planovi, međutim, propadaju

-2008. godinu JAT završava sa 29 miliona evra gubitaka. Poništen je tender za prodaju 51 odsto akcija JAT-a, jer se niko nije prijavio

-Naredne, 2009, manjak u poslovanju JAT-a je 23 i po miliona evra

2010. godina je bila nešto bolja, gubici su 20 miliona evra, a prvi put se razgovara o predlogu da se JAT privatizuje, ali da država preuzme dugove. Ni tada privatizacija dela avio-prevoznika nije uspela.

2011. i 2012. godine Jat posluje sa po 30 miliona evra minusa.

Vicepremijer Aleksandar Vučić i prvi čovek nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad, Džejms Hogan potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je Srbija "prizemljila" JAT, a dobila novu aviokompaniju Er Srbija.

Izvor: B92

Pogledajte još