Ombudsman: EU potvrdila da ne traži zamenu zdravstvenih knjižica

Ombudsman je zatražio sednicu skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, kako bi se institucionalno rešilo pitanje zamene papirnih zdravstvenih knjižica novim, elektronskim.

"Postoje prava građana iz zdravstvenog osiguranja koja su ili neostvarena ili nepotpuno ostvarena, a čije poštovanje je mnogo preče od zamene papirnih knjižica plastičnim karticama koje građani treba da plate po 500 dinara, u ukupnom iznosu od preko 20 miliona evra"
, ukazuje ombudsman Janković.

On ukazuje i da se insistiranje Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja na tom trošku za građane i pozivanje na nepostojeću obavezu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, može da shvati na različite načine.

"Ipak, očekujem da se Fond neće protiviti inicijativi da se zakon donet pre dve godine promeni, i nametnuta obaveza građanima ukine ili ublaži, o čemu će, u krajnjem slučaju, odlučiti Narodna skupština Republike Srbije", poručio je zaštitnik građana.

RFZO je tvrdio da je zamena zdravstvenih knjižica plastičnim karticama obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU.

Međutim, na sastanku Zaštitnika građana s predstavnicima Delegacije EU u Srbiji i u odgovoru Delegacije na izričito novinarsko pitanje da li je to tačno, rečeno je i napisano: "Takva kartica nije zahtev EU, a ni sve zemlje članice nemaju elektronske kartice zdravstvenog osiguranja za građane".

Izvor: Blic

Pogledajte još