Odloženo izručenje Luke Bojovića

Španske vlasti su o tome obavestile srpsko Ministarstvo pravde i državne uprave.

Obaveštenje o uslovnom izručenju Bojovića stiglo je početkom sedmice, precizirali su u Ministarstvu napominjući da su španske vlasti ukazale da ne mogu da predvide kada će postupci protiv Bojovića biti okončani.

Savet ministara Kraljevine Španije doneo je prošle sedmice definitivnu odluku da Luka Bojović bude izručen Srbiji.

Izručenje Bojovića i još dvojice pripadnika zemunskog klana koji su uhapšeni zajedno s njim u Valensiji 9. februara 2012, srpsko ministarstvo zatražilo je mesec kasnije.

Izručenje Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, koji su uhapšeni s Bojovićem, odobreno je ranije, takođe nakon okončanja postupaka koji se protiv njih vode u Španiji zbog nedozvoljenog držanja oružja i nekolicine drugih lakših krivičnih dela.

O datumu njegovog izručenja Srbiji odlučiće španska policija u saradnji sa srpskim kolegama, ali se tačan datum, vreme i mesto prebacivanja Bojovića u Beograd neće javno saopštavati iz bezbednosnih razloga.

Srbija je tražila izručenje Bojovića da bi mu se u Beogradu sudilo zbog optužbi za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, kao i za ubistvo Branka Jevtovića Jorge počinjena 2004. u Beogradu.

Luka Bojović je, kako su prenosili španski mediji, u španskom sudu ranije izjavio da ne želi da bude izručen Srbiji, tvrdeći da su njegova osnovna prava u postupku koji se protiv njega i ostalih optuženih vodi u Srbiji “ugrožena“.

Tada je naglasio i da mu je život u opasnosti ako bude izručen Srbiji. Njegov rođeni brat Nikola ubijen je u Beogradu 29. aprila. Osumnjičeni za to ubistvo čekaju izručenje Srbiji iz Crne Gore.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Bojovića da je stao na čelo zemunskog klana nakon ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića 2003. godine i da je nalagao, organizovao u gorepomenutim ubistvima koja je činio iz osvete za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.


Blic

Pogledajte još