ZLOUPOTREBILI PLATNE KARTICE: Ojadili Amerikance za 20 miliona dinara

Dušan M. (35), Rade V. (41), obojica iz Novog Sada, i Dejan Z. (31) uhapšeni su zbog sumnje da su falsifikovanjem i zloupotrebom platnih kartica, kao i pranjem para, oštetili američku banku Siti benk za najmanje 20 miliona dinara. Policija traga za Dejanom D. (36) iz Temerina, koji se sumnjiči da je organizator grupe, i Miroslavom Č. (45) iz Novog Sada, koji su u bekstvu. Prilikom pretresa policija je u štek stanu Dejana D. pronašla dva skimer aparata - uređaja za pravljenje kartica, nekoliko laptopova, aparat za štampanje kartica... Akciju hapšenja izveli su UKP MUP Srbije i PU Novi Sad u saradnji s Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal.

Dušan M. otvorio je firmu pod nazivom „Open skaj“. Preko internet prezentacije te firme oglašavao je da prodaje avionske karte za različite destinacije, kao i skupocene turističke aranžmane širom sveta, iako nikad nije imao licencu za takve poslove i usluge“, kaže izvor Kurira iz istrage.

Firma koju je otvorio služila mu je samo da bi mogao da uzme post terminal, preko kojeg je provlačio kartice i skidao pare s računa američkih državljana. Iz istog razloga su i ostali članovi grupe otvorili firme, koje su uglavnom bile u pripremi, to jest nisu radile. Potom su na crnom tržištu dolazili do ličnih podataka klijenata američke „Siti banke“.

Zatim su falsifikovali platne kartice i potpise i provlačili kartice kroz post terminale. Tako su oštetili najmanje 127 Amerikanaca, s čijih računa su skinuli velike sume novca. Falš karticama su kupovali avionske karte i luksuzne aranžmane“, kaže naš sagovornik.

Novac su podizali tako što su nosili post terminale do banaka i uzimali gotovinu.

Policijska istraga će utvrditi na koji način su dolazili po ličnih podataka klijenata banke. Sumnja se da je broj pokradenih klijenata mnogo veći nego što je do sad utvrđeno“, kaže naš izvor. Jasmina L., devojka Dušana M., saslušana je u policiji kao građanin.

Za Dejanom D. i Miroslavom Č. raspisana je policijska poternica. Mole se građani da, ukoliko ih primete, to odmah prijave najbližoj stanici policije.

Dušan M.

Vlasnik firmi:
♦ ABC d.o.o. Novi Sad
♦ Open skaj travel servisis Novi Sad
♦ Open skaj travel servisis Beograd
♦ Foks tim

Dejan Z.:

♦ Ima 26 krivičnih prijava za prevaru
♦ Nikad nije osuđivan
♦ Vlasnik je firme „Auto šop kar“ iz Novog Sada, koja je u pripremi

Rade V.:

♦ Poznat je policiji po krađi.
♦ Vlasnik je firme „Kolor enerdži“

Miroslav Č.:

♦ Osuđivan je za teške krađe.
♦ Vlasnik je firme „Farbara boje duge“ Novi Sad

Dejan D. je odranije poznat policiji, a protiv njega je zbog različitih krivičnih dela podneto čak 50 krivičnih prijava. On je dosad osuđivan osam puta, od čega šest puta uslovno. Protiv njega su podnošene prijave za prevare, falsifikovanje, krađe i za druga dela iz oblasti privrednog kriminala“, kaže izvor Kurira iz istrage.

Izvor: Kurir

Pogledajte još