Gde je u regionu najskuplje izaći "na kafu"?

Rezultati mini-istraživanja koje su sproveli novinari agencije Anadolija pokazali su da je u zemljama regiona najskuplji izlazak "na kafu i sok" u Dubrovniku i Budvi, a najjeftiniji u Sarajevu, Skoplju i Prištini.

Tako u jednom prosečnom kafiću u Sarajevu kafu možete popiti po ceni od 0,75 do 1 evra, sok za 1,5 evra, mineralnu vodu za 1 evro, pivo za 2 evra, dok kuglu sladoleda možete dobiti za 0,5 evra. Prema tome, za prosečan izlazak u prestonici BiH potrebno je izdvojiti 2-5 evra.

Takođe, u kafićima u Prištini sa standardnim cenama, kafa košta oko 1 evro, sok 1,5 evra, pivo 1,5 evra, mineralna voda 0,5 evra i kugla sladoleda oko 0,5 evra. Prema ovim cenama, za solidan izlazak u Prištini jednoj osobi je potrebno takođe 2-5 eura da se donekle kvalitetno provede s društvom.

Isto tako, u standardnom kafiću u Skoplju za kafu je potrebno izdvojiti od 1 do 2 evra, za sok oko 1 evro, pivo oko 1 do 2 evra, mineralnu vodu 1 evro i kuglu sladoleda 0,5 evra.

S druge strane, od glavnih gradova regije, najskuplji prosečni dnevni izlasci su u Zagrebu i Beogradu. U glavnom gradu Srbije, kafa u standardnom kafiću košta od 1,5 do 3 evra, sok oko 2 do 3 evra, pivo od 1 do 2 evra, mineralna voda 1 evro i kugla sladoleda od 0,5 do 1 evra. Prema tome, za izlazak s društvom u Beogradu jednoj osobi potrebno je ukupno od 6 do 8 evra.

Takođe, u prosečnom kafiću u Zagrebu kafa košta oko 1,5 evra, sok 2 evra, pivo 3 evra, mineralna voda 1,5 evro i kugla sladoleda oko 1 evro.

U kafićima i restoranima u Podgorici za kafu je potrebno izdvojiti od 1,2 do 2 evra, za sok 2 evra, za mineralnu vodu 1 evro, pivo možete popiti za 1,5 do 2 evra i kuglu sladoleda za 0,6 evra.

(old_image)

Cene rastu kako idete prema jugu i stižete do morske obale. Cene na hrvatskom i crnogorskom primorju su znatno veće nego na kopnu. Po skupoći se naročito izdvajaju Dubrovnik, Makarska i Budva, dok je na bosanskohercegovačkom moru, u Neumu, za jednostavan izlazak potrebno izdvojiti znatno manje novca.

Za kafu i mineralnu vodu u Dubrovniku potrebno je izdvojiti po 3,5 evra, dok su sokovi 4 ili 5 evra. Pivo se može popiti za 5 ili 6 evra.

U Makarskoj su cene niže nego u Dubrovniku. U jednom prosečnom kafiću ili restoranu u Makarskoj kafa košta oko 1,6 do 2 evra, sok 2,5 evra, pivo 2,7 do 3 evra, mineralna voda 1,5 do 2 evra i kugla sladoleda oko 1 evro.

Na crnogorskom primorju, u Budvi, cene su više nego u Makarskoj ali nešto niže nego u Dubrovniku. U jednom prosečnom kafiću u Budvi za kafu je potrebno izdvojiti od 2 do 2,5 evra, za sok 2 do 4 evra, mineralnu vodu 2 evra, za pivo 3 do 5 evra i kuglu sladoleda 1 do 1,5 evro.

Dakle, u Dubrovniku i Budvi dnevni izlazak sa društvom "na kafu i sok" dva puta je skuplji nego u Sarajevu, Prištini i Skoplju.

Izvor: Index.hr via Prva

Pogledajte još