Krivične prijave protiv 15 zaposlenih u Kliničkom centru Srbije

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić rekao je na konferenciji za novinare da je lažni dopunski rad prijavljivan na klinikama za kardiologiju i kardiohirurgiju KCS tokom 2011. godine.

Krivičnom prijavom su obuhvaćeni tadašnji direktor Klinike za kardiologiju prof. dr Miodrag Ostojić i njegov zamenik dr Branko Beleslin, a sa Klinike za kardiohirugiju tadašnji direktor prof. dr Mile Vraneš i zamenik dr Petar Đukić koji je sada u penziji.

Prijavljen je lažni dopunski rad i oko 170 dodatnih intervencija na Klinici za kardiohirurgiju i tri hiljade intervencija na Klinici za kardiologiju.

Reč je o intervencijama koje nisu hitne, ali se na njih dugo čekalo.

Kako je rekao Ristić, te intervencije su obavljane u toku radnog vremena, a prijavljivane kao dopunski rad. Procenjuje se da su mesečno na taj način uzimali od pet do šest hiljada evra.

Za neke od intervencija zabeleženo je da su obavljene na klinici u Nišu, ali po redovnom rasporedu lekari su bili u Beogradu.

"Na javnom tužilaštvu je da predloži kaznene mere, a možda preporuči i suspenziju onih koji rade", rekao je Ristić i dodao da kriminalistička policija provereva oblast javnih nabavki KCS.

"Godišnje se obavi oko 700 javnih nabavki",
rekao je direktor KCS i naveo da mu je čudno što se stotine hiljade evra izdvajaju za održavanje pojedinih uređaja.

Izvor: beta

Pogledajte još