Polovina anketiranih u Srbiji za ulazak u EU

Anketa koju je Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije sprovela početkom jula, ukazuje da je podrška građana pristupanju Srbije EU za devet procentnih poena veća nego decembra 2012. i da je sedam procentnih poena manje onih koji su protiv pristupanja Srbije EU.

Od 2002, od kada Kancelarija radi istraživanje, podrška ulasku Srbije u EU uglavnom je bila iznad 60 odsto. Najveća je bila decembra 2003, kada je za ulazak bilo 72 odsto anketiranih građana, a najmanja decembra 2012, kada je za pristupanje EU bio 41 odsto ispitanika.

Kancelarija rast podrške objašnjava time što anketirani građani počinju da vide pomake u rešavanju svakodnevnih pitanja i jer EU ocenjuje reforme u Srbiji kao uspešne. Za 42 odsto ispitanika članstvo u EU bi bilo dobro, 25 odsto smatra da je to loše, a 32 odsto misli da to nije ni dobro ni loše, pokazalo je istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi".

I dalje veliki broj anketiranih gradjana - 68 odsto, smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU ionako trebalo sprovesti, ne kao uslov za prijem.

Najviše anketiranih gradjana - 41 odsto, borbu protiv korupcije svrstava među najznačajnije reforme, s najviše uticaja na njihov život.

Najveća grupa sipitanika - 40 odsto, i dalje problem Kosova vidi kao glavnu prepreku pristupanju Srbije EU.

Bolji život i nova radna mesta od pristupanja Srbije EU očekuje 38 odsto anketiranih, a 33 odsto se nada pristupu evropskim fondovima. Više administrativnih obaveza, veće cene i porez očkuje 21 odsto ispitanih građana - pet procentnih poena više nego u prethodnom istraživanju decembra 2012.

Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak Srbije u EU, anketirani građani su naveli "politiku stalnog uslovljavanja" EU (37 odsto), mentalitet društva u Srbiji i nespremnost na promene (12 odsto) i nesposobnost domaćeg rukovodstva (11 odsto).

Istraživanje je pokazalo da anketirani građani više znaju o fondovima EU, te 41 odsto vidi EU kao najvećeg donatora Srbije od 2000. godine što odgovara stvarnom stanju.

Prvo ovogodišnje istraživanje pokazalo je i da je gotovo podjednak procenat ispitanih gradjana Srbije koji veruju u budućnost EU i onih koji izražavaju sumnju u njen opstanak.

Za najveću grupu anektiranih (41 odsto) EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih, mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (41 odsto), kao i više mogućnosti za zapošljavanje (38 odsto).

Anketa je sprovedena po standardu Evrobarometra među 1.050 ispitanika starijih od 18 godina.

Izvor: beta

Pogledajte još