Kako prepoloviti račun za struju

Ružić tvrdi da građani Srbije nisu iscrpli ni deo mogućnosti za uštedu struje, pa mu se čak čini da se ovde vodi antikampanja protiv racionalnog korišćenja električne energije.

"Kada kažem da bi potrošnja u domaćinstvima mogla da se prepolovi, pod time ne mislim da ljudi treba da se odriču nekih svojih potreba već samo da ne troše za ono što ne moraju i da dobar deo potrošnje prebace u noćnu tarifu kada je struja čak četiri puta jeftinija nego u toku dana", tvrdi ovaj sagovornik “Blica” koji je direktor preduzeća za energetsku efikasnost „Energy saving group“.

On objašnjava da je veoma bitan segment uštede uključivanje bojlera samo tokom noći, što, kako tvrdi, značajno utiče na mesečni račun, a ne predstavlja nikakav napor za domaćinstvo.

"To može da se izvede i postavljanjem tzv. releja koji automatski uključuje bojler u trenutku kada stigne signal za nižu tarifu i automatski se isključuje kada stigne signal za skupu struju", navodi Ružić i objašnjava da bi i pored tog automatizma bojler mogao da se uključuje u bilo koje doba dana.

Kao još jednu značajnu meru uštede, Ružić navodi i poklapanje posuda prilikom kuvanja, bez obzira da li se kuva kafa ili ručak.

"Ako kuvate s poklopljenom posudom razlika je deset posto energije", kaže direktor preduzeća za energetsku efikasnost „Energy saving group“.

Među bitne faktore uštede spada i menjanje navike kupanja, pa se zarad manjeg utroška energije, a samim tim i radi tanjeg računa preporučuje samo tuširanje umesto kupanja u punoj kadi.

Kako objašnjava naš sagovornik, bojler od 80 litara treba da bude napunjen da bi se napunila i kada, dok je ista količina zagrejane vode dovoljna da se, ako štede, okupa troje članova porodice.

Pored poželjnog gašenja sijalica prilikom izlaska iz sobe, gotovo svi savetuju da bi obične sijalice trebalo zameniti štedljivima, koje su dva do tri puta skuplje od običnih, ali smanjuju potrošnju energije, a samim tim i račun za struju.

Ovi savetu naročito su dobili na značaju ovih dana kada je struja za domaćinstva poskupela oko 11 odsto, mada su veoma važni za prihvatanje i zbog ušteda energije.

Ružić tvrdi da firme još više od građana uzaludno troše struju i da su u tom segmentu još neefikasnije od domaćinstava. Naravno, u isto vreme električna energija, koja je, da podsetimo, za industriju značajno skuplja nego za građane, predstavlja važan rashod brojnih proizvodnji. Međutim, najveći broj kompanija u Srbiji nema svoj plan energetske efikasnosti, pa se dešava da, iako deklarativno kažu da moraju da štede, troše i do trideset odsto više energije nego što je to racionalno.

"Razlog je taj što nam je još od naših očeva, iz davnina, ostalo verovanje da imamo dovoljno energije, odnosno da je imamo više nego što nam je potrebno. Pored toga, činjenica je da je problem i to što u preduzećima imamo staru tehnologiju koja mnogo troši, jer proizvodni pogoni nisu rekonstruisani", kaže on.

Ovaj stručnjak objašnjava da je firmama mnogo teže nego domaćinstvima da postignu uštede električne energije jer su preduzećima potrebna velika ulaganja da bi bila energetski efikasnija.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.