Trudnice u strahu od porođaja vikendom

Kako se zna da su porodišlišta gotovo prazna neradnim danima, nema trudnice koja ne moli Boga da porođaj ne krene za vikend.

Prošlog vikenda kada je dr Zagorka Milovanović odbila da uradi carski rez Branisalvi B., majci blizanaca, nakon čega je jedan beba umrla, u GAK “Narodni front” dežuralo je svega osam ginekologa. Prof. dr Željko Miković, koji je tog vikenda bio glavni dežurni, kaže da taj broj lekara može da pokrije sve pacijente u bolnici.

"Vikendom se ne rade pregledi i operacije, primaju se samo hitni slučajevi. Dežurstvo je velika odgovornost i kada se završi, osećaj je kao da ste izašli iz rudnika", kaže dr Miković.

Direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević kaže da je po pitanju dežurstava situacija kritičnija u unutrašnjosti.

"Neke bolnice prestaju da plaćaju dežurstva lekarima jer je za to budžet smanjen. U tim bolnicama uvedena je pripravnost, odnosno lekar nije u bolnici, već dežura kod kuće, a u bolnicu se poziva samo ako se nešto hitno dešava",
kaže dr Radosavljević.

Nadzor gotov tek sledeće nedelje

U roku od sedam do deset dana biće završen spoljni stručni nadzor koji će pokazati da li je bilo propusta u radu lekara u praćenju blizanačke trudnoće u GAK “Narodni front”, kaže za “Blic” ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

"Neće biti nikakvih kompromisnih mogućnosti za eventualne greške koje su lekari počinili. Kao ministar tražiću da lekar odgovara za svoju grešku, jer to su greške sa strašnim posledicama. Isto tako opasno je reći da će neko biti kažnjen pre nego što se utvrdi njegova krivica", kaže ministarka.

Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović kaže za “Blic” da su direktori bolnica odgovorni za organizaciju posla tokom vikenda.

"Stepen sigurnosti pacijenata i tada mora da bude na visokom nivou. Direktori su odgovorni i moraju stručno da predvide šta se u tim danima može dogoditi i da adekvatno reaguju", kaže ona.

Direktor Ginekološko-akušerske klinike u Nišu dr Bojan Lukić kaže da na klinici svakog dana, kao i vikendom i praznicima dežura po četiri ginekologa, što je procenjeno kao dovoljna broj.

U novosadskoj Betaniji ima ukupno 48 ginekologa, dok vikendom radi četiri ginekologa specijaliste i jedan specijalizant.

Lekarka neće da priča

Kako za “Blic” kaže dr Željko Miković iz GAK “Narodni front”, koji je spornog vikenda bio glavni dežurni, dr Zagorka Milovanović mu se tokom večeri uoči porođaja nije obratila.

"Nije tražila konsultaciju sa mnom oko te pacijentkinje, jer joj očigledno ništa nije bilo sumnjivo", zaključuje dr Miković.

Dr Zagorka Milovanović ništa nije htela da komentariše, samo je rekla da prolazi kroz strašan period, da odgovorno radi svoj posao i da svako ko misli drugačije treba to i da dokumentuje.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.