Šta raditi za vreme vrućina

Hronični bolesnici moraju da se zaštite na visokoj temperaturi vazduha i najviše bi trebalo da povedu računa o ishrani i o dovoljnom unošenju tečnosti u organizam, naglasila je Petrović.

I zdrave osobe bi trebalo da uzimaju dovoljnu količinu tečnosti i da nose sa sobom flašicu sa vodom ili bilo kojom tečnošću, poručila je dr Petrović.

Petrović je savetovala laganu, mediteransku ishranu, izbegavanje izlaska na ulice u najtoplijem delu dana, boravak u hladovini, nošenje lagane i komotne odeće, zaštitnih šešira i naočare.

Kada su visoke temperature vazduha, hroničnim bolesnicima i starijim osobama preporučuje se redovna teraprija.

Savetuje se i uzimanje voća i pet obroka dnevno, odmor i oprez u saobraćaju, šetnje ujutro i uveče, boravak u hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, kao i oprez na kupalištima, rekama i jezerima.

Tokom protekle noći u Beogradu pomoć lekara su najčešće tražili astmatičari, izjavio je Tanjugu koordinator za odnose sa javnošću u Hitnoj pomoći Mirko Lutovac.

U Beogradu se danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da će najviša temperatura vazduha iznositi 33 stepena, a veoma toplo vreme očekuje se i u drugim delovima Srbije sa temperaturom koja će iznositi do 34 stepena.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još