Nema drugorazrednih Evropljanja

STRAZBUR, 10. jun 2009. (FoNet) - Održavanje restrikcija za putovanja po Evropi je neodbranjivo, izjavio je danas u Strazburu ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić i poručio da ne bi smeli da postoje drugorazredni Evropljani, niti je prihvatljivo pravljenje razlike između onih koji su slobodni i onih koji su manje slobodni da putuju.

Jeremić je na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope istakao da je Srbija ispunila sve preduslove za viznu liberalizaciju i ocenio da će uklanjanje ove poslednje sankcije iz devedesetih godina građane Srbije približiti Evropi.

To će doprineti i regionalnoj stabilnosti i biti od koristi svim zemljama Saveta Evrope, naglasio je Jeremić i ponovio da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji (EU).

On je potvrdio suštinsku posvećenost Srbije standardima, praksi i vrednostima Evrope i podsetio da je usvojen Nacionalni program integracije u EU, kao i da se u Beogradu intenzivno radi na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Skupština Srbije ratifikovala je 65 konvencija i protokola Saveta Evrope, dodao je Jeremić i najavio da će osam preostalih takođe biti ratifikovano u bliskoj budućnosti.

U Srbiji se, prema rečima Jeremića, uveliko radi na reformisanju celog sektora vladavine prava, dok su standardi ljudskih i manjinskih prava podignuti na najviši nivo.

Jeremić je zahvalio Savetu Evrope na angažovanju u zaštiti i obnovi kulturnog nasleđa na Kosovu i poručio da je za Srbiju regionalna saradnja prvorazredni prioritet.

Govoreći o Kosovu, Jeremić je naglasio da bi sve zemlje trebalo da poštuju postupak koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde i da Sudu omoguće slobodno odlučivanje, bez političkih uplitanja.

Kada Sud bude usvojio mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ponovo ćemo se baviti budućim statusom, rekao je Jeremić i istakao da će Srbija nastaviti da gradi partnerstvo sa svim nacijama regiona.

Srbija je ušla u evropski srednji tok, naša demokratija je sigurna, naše društvo jača i naše vrednosti su utkane u zakone, rekao je Jeremić.

Pogledajte još