Srbija još uvek bez privatnih studenjaka

U međuvremenu, i oni koji su hteli da započnu ovakav posao, odustali su. Neki novi vlasnici čekaju da budu dovršeni dokumenti koji će da urede to da li će domovi živeti samo od zarade na tržištu ili će deo kapaciteta subvencionisati država.

"Zakon omogućava uvođenje privatnih domova, ali trenutno niko nije zainteresovan", kaže Marina Hasanović iz sektora za studentski i učenički standard Ministarstva prosvete.

Svojevremeno je bilo negodovanja oko ideje da privatni dom uđe u sistem tako što će primati budžetske studente, prema rang-listi, čiji boravak će plaćati država. Kasnije se, načelno, odustalo od te ideje, ali u praksi nije stavljena tačka. Skoro tri godine čeka se pravilnik.

Sporadično interesovanje, ipak, postoji. Jedan od onih koji će uskoro zatražiti dozvolu za rad je i Dejan Paunić, za mali privatni studenjak u glavnom gradu.

"Brat i ja studirali smo u inostranstvu i namera nam je da uslove kakve smo mi imali tamo ponudimo studentima ovde", objašnjava Paunić. "Nadam se da neće biti mnogo problema oko dokumentacije i da ćemo bez komplikacija započeti rad".

A da potrebe za privatnim domovima postoje potvrđuju i podugačke liste prekobrojnih na konkursima za smeštaj u državne studentske centre, pišu "Novosti".

"Na raspodeli za brucoše svake godine nedostaje oko 30 odsto kapaciteta, a za starije studente bilo bi dobro da imamo petinu više kreveta",
procenjuje Milovan Petrović, direktor Studentskog centra Beograd.

Procenjuje se da u celoj Srbiji nedostaje oko 20.000 mesta da bi se smestili svi akademci kojima je to potrebno. Svake godine ispod crte na rang-listi ostane od 5.000 do 7.000 studenata.

U svih devet studentskih centara širom Srbije, prema podacima Ministarstva prosvete, postoji skoro 18.000 kreveta za smeštaj akademaca.

"Osim 17.184 kreveta u studentskim centrima, 640 akademaca može da se smesti u đačkim domovima. U njima borave studenti u gradovima koji imaju visokoškolske ustanove, ali ne i studentske centre", kaže Marina Hasanović.

Inače, u velikom broju domova u toku je letnje spremanje. Popravljaju se kvarovi, a i sve menze se kreče, kako bi na jesen bile čiste i spremne za nove akademce.

Izvor: novosti

Pogledajte još