Veternik: Terali ometenu decu da kopaju medicinski otpad

Zaposleni u Domu za decu ometenu u razvoju u Veterniku vrše pritisak i zastrašuju štićenike da ne bi govorili o iskopavanju deponije medicinskog materijala u dvorištu doma, saopštila je danas nevladina organizacija "Sigurna pozicija".

Dejan Nestorović iz "Sigurne pozicije", koji je nedavno posetio štićenike doma u Veterniku kod Novog Sada, rekao je su deca bila zastrašivana i da je na njih vršen pritisak da ćute o ovom događaju.

Prema njegovim rečima, nekoliko zaposlenih u domu pretilo je korisniku doma B.G. (25) da će centar i dom preduzeti određene radnje protiv njega.

Na video snimcima koji su upućeni agenciji Beta vidi se kako štićenici doma sa nastavnicima iskopavaju veću količinu medicinskog materijala, kao što su igle za špriceve, kapi za nos, antibiotici, infuzije, plazme i analgetici.

Deca su počela golim rukama da iskopavaju medicinski otpad u prisustvu vaspitača, psihologa i medicinskog radnika Milana R. koji se tu zatekao.

Kako kažu u "Sigurnoj poziciji", deca su iskopala oko pet velikih vreća neiskorišćenog medicinskog materijala, a u ovoj NVO sumnjaju da u zemlji ima još deponija sa lekovima, koji nisu prošli adekvatno sanitarno-tehnološko uništavanje.

Ova organizacija pozvala je nadležne organe da slučaj ispitaju do kraja i da se javnost informiše ko je odgovoran za zakopavanje ogromne količine lekova u blizini dečijeg igrališta, kao i da se ispita da li je bilo psihičke i fizičke torture štićenika.

Snimak i svedočenja o psiho-fizičkoj torturi u domu u Veterniku "Sigurnoj poziciji" su dostavila deca koja su ostala bez roditeljskog staranja i smeštena su u ovoj ustanovi.

Izvor: mondo

Pogledajte još