Službeni automobili pod lupom revizora

Na osnovu Uredbe o korišćenju službenih automobila Republike Srbije predsednik republike, vlade, ministri, predsednik DRI, zaštitnik gradjana...ukupno oko 35 lica u Srbiji imaju pravo na korišćenje službenih automobila 24 sata, dok bi svi ostali funkcioneri automobile trebalo da koriste isključivo za obavljanje poslovnih obaveza.

Anokić je ukazala da se revizija svrsishodnosti sprovodi u okviru tvinining projekta koji je počeo krajem prošle godine u saradnji sa Holandijom i Velikom Britanijom, i da je trenutno na tom projektu angažovano sedam stručnjaka, a da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji predviđeno 16 radnih mesta u ovom sektoru.

Glavni cilj revizije je ne samo da potvrdi problem u društvu kod direktnih budžetskih korisnika, već da identifikuje i uzroke tih problema, kao i da da smernice za unapređenje sistema, kazala je ona.

"Ova revizija je fokusirana na učinak i pruža odgovore na pitanja da li se uložena sredstva koriste na pravi način, i da li se ulažu u prave stvari. Revizija svrsishodnosti postavlja pitanje zašto su sredstva u stvari trošena, na koji način, i da li su ti projekti za koje su trošena pravi projekti ili su mogla da se iskoriste na neki pametniji način", rekla je Anokić.

Prva takva revizija u Srbiji obuhvatiće isključivo kontrolu upravljanja službenim vozilima kod direktnih korisnika budžeta.

Anokić pojašnjava da su se revizori "ograničili" samo na direktne korisnike, jer kadrovski i vremenski nisu u mogućnosti da analizu prošire i na druge korisnike javnih sredstava, odnosno jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća i druga pravna lica.

Objašnjavajući zašto se počelo sa baš takvom revizijom, Anokić je rekla da je to zbog toga što "nikada niko nije postavio pitanje zašto se službeni automobili voze, koliko se voze, koliki su troškovi, niti je tražio uštede na takvim mestima".

Vrhovni državni revizor navela je i da niko osim medija nije pokrenuo pitanje koliko službenih automobila ima u republici, ko ih i na koji način koristi...

Revizija svrsishodnosti počela je zvanično da se sprovodi u martu ove godine prvom fazom - planiranjem, koja je, kako je kazala sagovornica Tanjuga - najvažnija i traje šest do osam meseci. Revizija će ukupno trajati 12 meseci, što je znatno kraće nego u drugim zemljama, gde traje i po 18 meseci.

Čak je i faza planiranja bila dovoljna da se iz različitih izvora dođe do podataka o zloupotrebama. Dok revizija traje, konkretni primeri neće biti objavljivani, ali jedan zanimljiv ilustrativni pokazatelj je slučaj da službeno vozilo, koje svakodnevno saobraća na relaciji Beograd - Novi Sad, u oba smera, za benzin potroši oko 87.000 dinara mesečno.

"Kada pogledate cene stanova u Beogradu, onda vidite da bi iznajmljivanje jednog stana donelo veće uštede nego tolika vožnja", ukazala je Anokić.

Ona je pojasnila da je osnovni cilj revizije da se ova oblast uredi na pravi način i zakonodavcu skrene pažnja na ovaj problem, odnosno ukaže na to i precizira ko, kada i zašto, odnosno u koje svrhe može da koristi službeni automobil.

U ovoj prvoj fazi revizije, DRI je, kako je kazala Tanjugova sagovornica, poslala zahteve za 82 korisnika budžeta da dostave podatke koji se odnose na tipove vozila, godinu nabavke, godinu proizvodnje, nabavnu vrednost, sadašnju vrednost, podatke o vlasništvu, o tome ko je pravi vlasnik, zatim kome je dodeljeno korišćenje vozila, na osnovu čega je lice dobilo automobil, podatak o ukupno predjenim kilometrima od momenta nabavke do 31.12. 2012. godine.

Zatraženi su i podaci o ukupnom broju pređenih kilometara u 2012. godini i prosečnoj potrošnji po vozilu - osim tabelarnih pregleda, i podaci o ukupnim potrošenim količinama goriva u dinarskim vrednostim, o rezervnim delovima, pneumaticima, troškovima tekućih popravki i održavanja, registraciji, osiguranju i troškovima parkiranja.

Anokić je rekla da je od 82 korisnika stiglo 128 odgovora, jer neki od njih u svom sastavu imaju i druge direktne budžetske korisnike.

Kako je kazala, u nekim slučajevima morale su da se zatraže dodatne ispravke, jer se "ukrštanjem" podataka došlo do zaključka da podaci nisu tačni i precizni.

"To ukazuje na činjenicu da rukovodioci službi nisu upoznati sa takvim podacima, da se nisu bavili njima i da nisu tražili uštede kod ovakvih troškova", navela je Anokić.

Posle faze planiranja uslediće i faza realizacije u kojoj će se odrediti kriterijumi na osnovu kojih će DRI odlučiti kod kog organa će sprovesti "dublju analizu" zbog velikih troškova. Zatim će biti urađen izveštaj i DRI će dati zaključke i preporuke i upoznati sa njima Skupštini Srbije, vladu, ali i celokupnu javnost.

Anokić je rekla da očekuje da će taj posao biti završen do marta 2014. godine.

Kako je rekla, državni organi po zakonu su na zahtev morali da odgovore u roku od osam dana, a DRI je mogla u nekim slučajevima da produži rok budući da je rad nekih organa poput MUP-a, Vojske Srbije komplikovaniji između ostalog, i zbog toga što imaju više sastavnih delova i jedinica.

"Ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, BIA, na primer, imaju specifične poslove i nastojaćemo da podatke u koje ćemo imati uvid ukoliko je reč o državnoj tajni ne obelodanjujemo, ali će podaci za vozila koja su za opštu, a ne specijalizovanu namenu - biti transparentni", rekla je Anokić.

Izvor: blic

Pogledajte još