Pola Srbije nema ispravna brojila

Svakom drugom domaćinstvu u Srbiji mesečni račun za električnu energiju stiže pogrešno sračunat, pišu Večernje novosti. Naime, utrošak struje meri se brojilima koja ne smeju da se koriste, jer njihova ispravnost nije potvrđena.

Procene govore da upravo takvo brojilo, za koje se ne zna da li očitava manje ili više kilovata od potrošenih, ima 1,8 miliona domova u našoj zemlji.

Iako Elektrodistribucija Srbije ima obavezu da svakih 12 godina kontroliše ispravnost čitača utrošene električne energije, iz nadležne Direkcije za mere i dragocene metale objašnjavaju da se to u većini slučajeva ne čini.

"U vršenju metrološkog nadzora nad brojilima električne energije u upotrebi, u poslednje tri godine, pronašli smo da je oko 50 odsto brojila, od ukupno nadziranih, bilo bez važećeg državnog žiga. Ona po zakonu ne bi smela da se upotrebljavaju", navodi Lucija Dujović, pomoćnica direktora ove državne direkcije, koja posluje pri Ministarstvu finansija i privrede.

Iz Direkcije dodaju da samo brojilo sa važećim žigom može da daje pouzdane rezultate merenja, na osnovu kojih se vrši naplata utrošene električne energije.

"Za redovno overavanje brojila električne energije odgovoran je EPS, koji je i vlasnik brojila, a ne korisnici ovih čitača, odnosno građani"
, kaže Dujovićeva.

Pri kontroli inspektora Direkcije zatečeni su merači koji su overeni poslednji put 1991. godine, a i ranije. Jedan broj uređaja imao je potreban državni žig, a uopšte nije radio.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta potrošača Srbije, neispravna brojila direktno ugrožavaju prava potrošača, jer oni nikada nemaju jasnu računicu koliko treba da plate za potrošene kilovate.

"Obaveza je nadležnog javnog preduzeća da brojila menja ili popravlja, i oni su za to uvek imali predviđen budžet. Ipak, kako su ulazili u druge dugove, prebacivali su sredstva za ostale obaveze i brojila nisu menjali", objašnjava on.

"Veliki je problem i što ovako imamo neispravne ekonomske odnose. Neki građani plaćaju manje, a neki više. Kako sva potrošena struja mora da se naplati, potrošači kojima merač očita tuđe kilovate, primorani su da plaćaju za drugoga", ističe Bogosavljević.

Pokvarenih brojila najviše ima u centrima sa najvećim brojem potrošača, pa tako neispravne račune za struju mahom dobijaju Beograđani, Vojvođani i građani sa juga Srbije.

Najviše regularnih žigova zabeleženo je u Čačku, gde gotovo 90 odsto strujomera očitava kilovate ispravno.

Jedino rešenje za problem 1,8 miliona neispravnih uređaja koji "mere“ potrošnju struje, koje su iz Elektrodistribucije Srbije predlagali prethodnih meseci, jeste da se u naredne tri-četiri godine svake godine zameni do 400.000 strujomera.

Ipak, zbog obaranja tendera, EPS već dugi niz godina uspeva da zameni samo minoran broj brojila.

Izvor: b92

Pogledajte još