Savić: Bez kulture ćemo teško u Evropsku uniju

"Mi ovde u kulturi bismo voleli da i dalje najjača stranka ima kulturu, da to i dalje budu ljudi iz profesije, stručni ljudi", rekao je Savić Tanjugu i podsetio da situacija u kulturi nikada nije bila takva da svi budu zadovoljni a da se poslednjih 15-ak godina kultura u Srbiji urušavala.

Momenat kada neko kaže da je stanje u kulturi stvarno dobro, mi nećemo dočekati, rekao je on i dodao da se problemi kulture najčešće rešavaju u ministarstvima finansija, privrede i ekonomije.

Savić smatra da je teško stanje u kulturi nasleđen problem.

Kultura se poslednjih 10, 15 godina urušava. Pogledajte muzeje koji ne rade jer se čekalo da se vidi ko će moći da profitira na rekonstrukciji. Jedan od najvećih problema kulture je taj što nas Evropa neće primiti sa ovao niskim procentom iz budžeta ulaganja u kulturu, rekao je on.

"Evropska unija će nas doterati u kolosek koji će nam biti dragocen", kaže jedan od najših najuspešnijih dirigenata na međunarodnoj sceni i kao primer navodi Crnu Goru koja ga je pozvala da im da elaborat na osnovu koga je obnovljena opera u Nišu "jer im (Crna Gora) je rečeno da u EU ne može da udje država koja na svojoj teritoriji nema opersku kuću".

"Mislim da će nas to približavanje EU na prvom mestu naterati da kulturu kao takvu podignemo što se tiče investiranja, odnosa, budžeta, rezultata koje će tako ojačana kultura imati kao posledicu", smatra Savić.

Kada je reč o Narodnom pozorištu, Savić kaže da i pored toga što tri meseca nisu radili, pozorište je ove godine ostvarilo rekordne rezultate što se tiče gledanosti.

Osim što su stožer državnog projekta obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta, u planu su do kraja godine izvođenje Vagnera posle 36 godina na sceni Narodnog pozorišta, nekoliko premijera u drami naročito "Dama sa kamelijama" i "Srpska trilogija", u planu je i balet Krcko Oraščić.

On je podsetio da se Narodno pozorište za godinu dana vratilo na umetnički, organizacioni, administrativni vrh i da stoga smatra da u kulturi generalno ne vredi kukati.

"Ne vredi biti nezainteresovan, ne vredi odustajati. Moramo se boriti maksimalno. Kao što ja uvek kažem, kada nema para u budžetu podižemo sopstvene prihode, kada nema mogućnosti da realizjemo sve premijere, nadjemo ih kroz sponzore, donatore", rekao je on.

Dirigent koji je dirigovao sa najviše orkestara u zemljama orkuženja (Bugarskoj, Grčkoj, Austriji), bio drag gost operskih kuća u evropskim operskim centrima, upravo se vratio iz Austrije gde je peti put gostovao na operskom festivalu u Grasu a u planu su otvaranje letnjeg festivala u Temišvaru sa Rumunskom nacionalnom operom, gostovanja u Nemačkoj i Rusiji.

U ozbiljnim sam pregovorima sa Boljšoj teatrom gde bi trebalo da nastupim u januaru i to bi bilo kao kada Novak Đoković osvoji gren slem, rekao je Savić.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.