Kraljevu nedostaje 70 sestara i 20 lekara, a dva puta više ih čeka na zaposlenje

Slučaj lekara Nebojše Stanojevića koji više od deset godina zarađuje za život prodajući garderobu na kraljevačkoj pijaci, jer ne može da se zaposli, pokazuje potpuni poraz zdravstvenog sistema u Srbiji.

"Nudili su mi da u Zdravstvenom centru volontiram, a od prijema u radni odnos gotovo da nema ništa. Stanje u državi je takvo da ne smem previše ni da se nadam, ali je najvažnije da u glavi ostanem čist. Pijaca je odškolovala mene i suprugu, koja je takođe lekar, ali je ona je uspela da se zaposli u struci,"
priča Nebojša.

Nažalost, Stojanović nije usamljeni slučaj, jer na evidenciji filijale NSZ u Kraljevu ima čak 67 lekara i 150 medicinskih sestara.

"Prošle godine je zaposleno samo osam lekara, od kojih četvoro uopšte nisu ni bili na našoj evidenciji. Slično je i sa medicinskim sestrama. Jako je mala potražnja za medicinskim zanimanjima, a broj nezaposlenih na evidenciji u Kraljevu se konstantno povećava,"
kaže Srbislav Antonijević iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu.

Urgentna i opšta medicina, a donekle i pedijatrija u Zdravstvenom centru „Studenica“, prema normativima imaju manjak medicinskih sestara i lekara. Procene govore da nedostaje oko 70 sestara i oko 20 lekara. Kako saznajemo, Hitna pomoć je trenutno u najvećem problemu, jer pojedini lekari koji rade u Domu zdravlja na projektu „Izabrani lekar“, moraju da popunjavaju i smene u Hitnoj pomoći.

"Ne bih mogao da izdvojim neku službu i kažem da nam u njoj nedostaju lekari ili medicinske sestre. Tačno je da imamo potrebe za povećanjem broja medicinskog osoblja, ponajviše medicinskih sestara i to za negu bolesnika. Što se tiče lekara, postoji potreba i za određenim brojem, ali znatno manje od sestara. Kada RFZO bude odobrio više sredstava Kraljevu, sigurno ćemo zaposliti određeni broj radnika,"
kaže Zvonko Veselinović, direktor ZC “Studenica” u Kraljevu.

Zdravstevni centar ima određeni broj lekara koji volontiraju, potpuno besplatno. Zbog mogućnosti da ponovo budu zaposleni postoje primeri lekara koji su volonteri već tri godine.

Zdravstveni centar “Studenica” ima oko 1.550 zaposlenih. Zanimljivo je da ovaj centar ima poveći broj nemedicinskog osoblja, iako je u poslednjih godina dana njihov broj smanjen za 60 radnika.

Samo jedan vaskularni hirurg

Kada su u pitanju lekari specijalisti, ZC „Studenica“ ima veliki problem sa vaskularnim hirurzima. Unazad dugi niz godina radio je samo jedan vaskularni hirurug, koje je pre par meseci uhapšen zbog primanja mita. Što se tiče ostalih službi, one nemaju probleme sa kadrovima.

Izvor: Radio996, KraljevoOnline

Pogledajte još