Zašto naši veleposednici kupuju njive u regionu

Posle Miodraga Kostića, vlasnika „MK grupe“ koji u Ukrajini obrađuje 30.000 hektara zemlje, i drugi najveći veleposednik Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa „Matijević“, najavio je širenje van Srbije.

"Sve dok su ove cene zemlje u Srbiji, ne planiram da kupim ni hektara. Trenutno u Hrvatskoj pregovaramo oko kupovine 1.500 hektara koji se nalaze u vlasništvu dve zadruge. S obzirom na to da je cena najkvalitetnije zemlje u Hrvatskoj u rasponu od pet do osam hiljada evra, naravno da smo zainteresovani da i dalje tamo kupujemo"
, kaže za „Blic“ Matijević.

Ne pitaju za cene

Žarko Galetin, direktor Produktne berze, kaže za „Blic“ da će cena zemlje u Vojvodini rasti nakon stupanja na snagu SSP.

"Kako se tržište zemlje u Srbiji bude otvorilo, sve više stranaca će pohrliti da je kupi. Stranci će biti spremni da plate koliko god bude potrebno. Zato najveći vlasnici zemlje iz Srbije gledaju da kupe jeftiniju zemlju u okruženju", tvrdi Galetin.

On dodaje da je skoro dva puta viša cena najplodnije zemlje u Srbiji u odnosu na Hrvatsku nerealna jer „kod nas nema nikakvih drugih ulaganja pa su svi pohrlili da kupuju zemlju koju potom izdaju u zakup, a na kojoj nema neke velike zarade“.

Milan Prostran, agroekonomista, tvrdi da bi do 2017. godine, kada na snagu stupa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju po kojem će zemlju moći da kupuju i stranci kao fizička lica, cena zemlje na ovim područjima mogla dostići i 20.000 evra.

"Samo do pre tri godine najkvalitetnija zemlja je bila 5.000 evra, a biće i 20.000"
, tvrdi on.

Izvor: Blic

Pogledajte još