Đukić Dejanović: Nove zdravstvene nisu obavezne

"Kompletno uključivanje IT sistema u zdravstvo znači moderan korak napred. To se sigurno ne može dogoditi preko noći i mi smo na jednom sastanku, gde su bili zaštitnik prava građana, ljudi iz Ministarstva zdravlja, predstavnici RFZO, Agencije za borbu protiv korupcije, dogovorili da to ne može nikako biti nametnuto građanima", izjavila je ministarka.

Na otvaranju 44. Sabora narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", Đukić-Dejanović je rekla da građani koji mogu da plate mogu i da dođu do takvih knjižica.

Ona je istakla da će uvođenjem elektronskih knjižica i umrežavanjem lekari dobiti više mogućnosti i vremena da razgovaraju sa svojim pacijentima, a ne da se bave administracijom.

Ministarka zdravlja je rekla da elektronske knjižice nisu obaveza, ali da jesu preporuka pošto zemlja ide putem Evropske unije i da će to omogućiti da "možemo koristiti, jednog dana kada budemo članica EU, osiguranje drugih zemalja".

Narednih dana, dodala je Đukić-Dejanović, to će biti tema na Odboru za zdravlje Skupštine Srbije kako bi se videlo šta o tome misle poslanici.

Isti stav podelio je danas i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić koji je naveo da je to i jedno od pitanja u upitniku Evropske unije.

Ministarka zdravlja je rekla da treba da postoji i princip solidarnosti - da siromašni, deca i stare osobe imaju mogućnost da im se dodele takve knjižice.

Svi koji koji žele elektronsku knjižicu mogu je kupiti po ceni koja je već određena, a to je 500 dinara.

Ministarska zdravlja je povodom slučaja zloupotrebe dopunskog rada i krivičnih prijava u Kliničkom centru Srbije rekla da je to jedan od izuzetno krupnih problema koje ne može samo Ministarsvo zdravlja da rešava, nego se mora rešiti zajednički s Ministarstvom za rad.

"Ovo jeste jedna kategorija koja je problematična i mi ćemo morati vrlo brzo da vidimo koliko je opravdano da u jednoj ustanovi neko može dopunski zarađivati, šta to znači za tu ustanovu, da li je to zaista samo za one usluge koje se ne mogu stići u redovno radno vreme"
, kazala je ministarka i dodala da su njoj prihvatljiviji drugi načini rada od dopunskog rada.

Izvor: Beta

Pogledajte još