Nuklearni otpad ide u Rusiju

BEOGRAD, 10. jun 2009. (FoNet (old_image)) - Sporazum s Rusijom o izvozu nukleranog otpada iz istraživačkog centra u Vinči omogućiće da Srbija bude trajno skinuta s liste zemalja koje su potencijalna meta nuklearnog terorizma, izjavio je danas potpredednik Vlade i ministar nauke Srbije, Božidar Đelić.

"To je izuzetno važno za našu zemlju, za njene buduće integracije i njen uticaj u međunarodnim krugovima", rekao je Đelić, koji je danas u Vladi Srbije potpisao sporazum o izvozu nukleranog otpada sa direktorom kompanije Rosatom Sergejem Kirjenkom.

Kirjenko je precizirao da je sporazumom predviđeno da se izveze oko tri tone iskorišćenog nuklearnog otpada, koji u sebi sadrži i visokoobogaćeni uranijum.

"Bilo bi komplikovano od toga napraviti nuklerano oružje, ali može samo da se zamisli šta bi neka teroristička organizacija mogla s tim da uradi ako joj ta količina padne u ruke", rekao je Kirjenko.

Prema njegovim rečima, izrađena je i maršruta transporta nuklearnog otpada do Rusije, a u julu bi u Vinči trebalo da počne montaža opreme i obuka tehničara koji će njome da rukuju.

"Verujem da bi na jesen mogli da počnemo da prebacujemo otpad u specijalne kontejnere", napomenuo je Korjenko.

Ceo projekat, kaže Božidar Đelić, vredan je 54 miliona dolara.

"Preostalo je da se finansira još 25 miliona, od čega će Srbija iz budžeta obezbediti 10 miliona. Za preostalih 15 miliona dolara smo našli sredstva, s tim što moramo da nađemo finansijere za nadoknadu za trajno skladištenje nukleranog otpada u iznosu od 9,2 miliona dolara", rekao je Đelić.

Pogledajte još