Osam vekova Đurđevih Stupova

On je istakao da su manastar Đurđevi Stupovi svetinja i nosilac mnogih duhovnih, kulturnih i nacionalnih nasleđa, koja nije lako nositi i koja obavezuju.

Liturgiji je, pored većeg broja vernika i građana, prisustvovao i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, ali nema zvaničnika Crne Gore.

"Pitaju nas danas Sveti Nemanjići, episkopi, mitropoliti i igumani ove svetinje idemo li njihovim putem, putem Hrista i Svetoga Save? Drzimo li se vere njihove Hristove i jesmo li jedinstveni u hristoljublju i rodoljublju, kao sto su oni bili? Da li su nam bliže deobe i nesloge od bratske ljubavi, sloge i međusobnog poštovanja?," pitao je patrijarh u besedi.

Pruzio je i odgovor u kome je pozvao na uzajamnu ljubav i poštovanje.

"Volimo i postujmo jedni druge, cuvajmo svetinje i neotuđumo se od njih. Neka među nama bude više čojstva i junaštva, na što nas upućuje i poziva Marko Miljanov. Drzimo se Njegosa, Njegoseve i kosovske misli i kosovskog zaveta", zakljucio je srpski patrijarh u besedi.

Liturgiji su pored velikog broja vernika i građane prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić i ministri, predstavnici Jerusalemske patrijaršije i Ruske Pravoslavne Crkve, dok tom cinu nisu prisusatvovali drzavni zvanicnici Crne Gore.

Pored premijera Srbije Ivice Dačića, liturgiji su prisustvovali odlazeći ministri prosvete i kulture Žarko Obradović i Bratislav Petković, direktor Kancelarije za odnose sa crkvama Mileta Radojević i direktorka Kancelarije za dijasporu Slavka Drašković.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji je bio na celu odbora za obeležavanje jubileja osam vekova postojanja manastira, prisustvovao je svecanoj akademiji održanoj u subotu uveče.

Proslavu jubileja pomogli su Vlada Crne Gore i Opština Berane, saopšteno je na ceremoniji.

Manastir Đurđevi stupovi podignut je 1213. godine kao zadužbina Prvoslava Nemanjića, sinovca velikog župana Stefana Nemanje.

Manastir je pet puta paljen i razaran, a posljednji put je zapaljen 1912. godine, uoči Prvog balkanskog rata, u kome su Crnogorci oslobodili Berane, posle čega je taj grad zajedno s čitavim područjem između reka Tare i Lima, kao i južni delovi Kosova i Metohije pripao Crnoj Gori.

U osmovekovnoj duhovnoj misiji manastira, najznačiji je period prva polovina 19. veka, kada je njim upravljao iguman Mojsije Zečević, veliki pobornik prisajedinjenja plemena Vasojevića Crnoj Gori.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još