Beta: Obradović ostaje na čelu EPS-a

Konkurs je zatvoren 20. jula, svih 77 kandidatura za mesto generalnog direktora EPS-a, medju kojima je i Obradovićeva, nalazi se pred vladinom komisijom, a direktor EPS-a trebalo bi da bude izabran 20. septembra.

Prema Betinim izvorima, za izbor generalnog direktora EPS-a Obradovića najviše preporučuje njegova profesionalna biografija i rezultati koje je ostvario na čelnoj funkciji u EPS-u od septembra prošle godine.

Pre dolaska u EPS Obradović je radio u češkoj energetskoj kompaniji ČEZ, koja je uspešno prošla tranziciju od državnog monopola do jedne od najprofitabilnijih kompanija u Evropi.

To iskustvo je i preporučilo Obradovića da pre nepunih godinu dana bude postavljen na mesto v. d. direktora EPS-a, s obzirom na planove vlade o reformi EPS-a i pripremi tog preduzeća za liberalizaciju tržišta električne energije Srbije, a takvi planovi postoje i za ubuduće, navode izvori.

Obradović je ranije bio na čelu kompanije "Nove elektrane Republike Srpske", zajedničke kompanije češkog ČEZ-a i Elektroprivrede Republike Srpske, kao i direktor ČEZ-a za Srbiju.

Obradovićeva kandidatura potkrepljena je pozitivnim podacima o poslovanju EPS-a za vreme njegovog mandata na mestu v. d. generalnog direktora, poput najvećeg suficita u proizvodnji još od 2001. godine i ostvaren pozitivni finansijski rezultat od 11,3 milijarde dinara.

Prema rezultatima poslovanja koji prate kandidaturu Obradovića, EPS je ostvario značajne uštede u poslovanju, a u uslovima liberalizovanog tržišta, od 1. januara ove godine, očuvao 97 odsto tržišta struje i zadržao 25 od ukupno 26 kupaca na visokom naponu.


Beta

Pogledajte još