Borovčanin: Mladi prioritet pri zapošljavanju

"Od oko 800.000 nezaposlenih u Srbiji oko 40 odsto su mladi, odnosno oko 250.000 ljudi mlađih od 30 godina je u Srbiji bez posla i oni moraju biti prioritet za zapošljavanje jer svojom energijom, idejama i znanjem mogu da budu produktivniji u svakoj kompaniji, kolektivu, firmi i instituciji’’, rekao je državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin.

Prema njegovim rečima, kada je neki kolektiv produktivniji stvara se mogućnost i za nova zapošljavanja što je, kako kaže, važno i za društvo jer se na taj način sprečava iseljevanje iz manjih mesta i gradova u veće.

Navodeći da je ulaganje u mlade ulaganje u budućnost, on je istakao da važnu ulogu u zapošljavanju mladih imaju Fond za mlade talente i Centar za karijerno vođenje i savetovanje, kao i da ministarstvo razvija sistemski okvir za zapošljavanje.

"Zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, u 140 gradova i opština gde postoje lokalne Kancelarije za mlade formiramo karijerne centre kako bi svaki mladi čovek, bez obzira na nivo stručne spreme, mogao da nađe posao, odnosno da dobije informaciju o slobodnim radnim mestima u lokalnoj zajednici", rekao je Borovčanin.

Prema njegovim rečima, cilj je i da mladi razvijaju svoje preduzetničke sposobnosti, jer se kroz različite programe finansiraju i programi preduzetničkih obuka.

Stipendista Fonda za mlade talente Ivana Fratrić kaže da taj Fond, osim materijalne podrške, prati stipendiste posle završetka stipendiranja pa im, organizovanjem raznih radionica, pomaže tokom zapošljavanja i neke buduće karijere.

Ukazujući da je možda najveći problem mladih danas nezaposlenost, ona je istakla da je stipendistima Fonda značajno to što su finansijski pomognuti za vreme studiranja, ali da je možda bitnije to što se i posle završetka stipendije oni prate.

"Moja preporuka studentima je da se prijave na konkurs Fonda, jer će osim stipendije dobiti i niz drugih dobrih stvari koje će im kasnije koristiti u karijeri", zaključila je Fratrićeva.

Inače na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 776 hiljada nezaposlenih, od čega je 210.545 mladih starosti do 30 godina što je 27,12 odsto od ukupnog broja nezaposlenih lica.

U NSZ i stiču da problem predstavlja to što veliki broj mladih nema kvalifikacije i dodaju da se na evidenciji najviše nalazi mladih sa završenom srednjom školom - 58 odsto.

Iz NSZ navode da se ne može reći da se poslodavci generalno pre odlučuju za angažovanje starijih radnika.

Poslodavci se često odlučuju da zaposle mlađe zato što su fleksibilniji i uglavnom bolje obrazovani od starijih i imaju bolje poznavanje rada na računaru i stranih jezika.

Takođe, kompanije daju prednost mlađima, ali ne zbog godina nego zbog spremnosti za rad na sebi, daljeg učenja i usavršavanja i mogućnosti da kroz ulaganje u razvoj mlađih kadrova obezbede sebi odgavarajući kvalitet na duže staze.

Ipak, pojedini smatraju da je prednost starijih radnika u iskustvu i većem stepenu pouzdanosti u odnosu na mlade.

Iz NSZ ističu i da podsticanje zapošljavanja mladih do 30 godina predstavlja veliki izazov za tu službu, s obzirom da je zapošljavanje mladih jedan od prioriteta.

Kako je navedeno, Akcionim planom zapošljavanja za 2013. godinu je predviđen paket usluga za mlade i viškove zaposlenih - kategorije koje su najviše pogođene krizom.

Za mlade to podrazumeva da NSZ u prva tri meseca od prijave mlade osobe na evidenciju nezaposlenih izvrši procenu zapošljivosti lica, utvrdi individualni plan zapošljavanja i ponudi posao ili neku drugu meru aktivne politike zapošljavanja koja može da pomogne u zapošljavanju.


Kurir

Pogledajte još