Ljajić: Moramo da štitimo našu duvansku industriju

Evropljani insistiraju da se ispoštuje kvota od 1.625 tona cigareta koje bi se uvozile po carinskoj stopi od 15 odsto, a iznad te kvote da se primenjuje carinska kvota kao i za EU - 57,6 odsto.

Hrvatska pokušava da kroz institucije EU zadrži liberalizovani sistem trgovine sa zemljama regiona, odnosno da se pri uvozu ponaša kao članica EU, a pri izvozu u region kao članica CEFTA-e.

Ljajić je već nekoliko puta naglasio da je takav predlog, tačnije predlog EU o izmenama i prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - neprihvatljiv za Srbiju,


"Protiv smo tog predloga ali spremni za nastavak razgovora. Moramo da štitimo našu duvansku industriju - ona puni budžet sa 14 posto, zapošljava značajan broj radnika. Imali smo više od milijardu evra stranih investicija u duvansku industriju i imamo obavezu da te investicije štitimo"
, rekao je Ljajić Tanjugu.

Srbija je spremna da traži kompromisno rešenje, dodao on, da se pronađe ekonomski obostrano prihvatljivo rešenje.

"Verujem da do njega može da dođe, ali za sada nema nikakvih pomaka"
, kaže on.

Ljajić je rekao i da očekuje da će Makedonija tokom avgusta izmeniti uredbu o pšenici i brašnu.

"Imamo dogovor sa makedonskim mninistrom poljoprivrede da oni krenu sa izmenom te uredbe koja je trebalo do traje do 31. decembra ove godine. Zatražili smo i hitan sastanak komiteta CEFTE koji je takođe zaključio da ova odluka nije u skladu sa CEFTA sporazumom i principima slobodne trgovine. Tada je i preporučeno da makedonska valda izmeni ovu uredbu, i očekujemo tokom avgusta da bude izmenjena"
, rekao je ministar Tanjugu.

Vlada Makedonije donela je početkom jula odluku da uvoz srpske pšenice i brašna veže za kupovinu domaće pšenice i brašna tako što bi makedonski uvoznici za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, pa i Srbije, morali da kupe najmanje tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram stranog brašna - četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje .


Blic

Pogledajte još