DS: Hrvatska nije uradila dovoljno

Iz DS navode da Hrvatska ništa nije do sada uradila dovoljno na tome da kazni počinioce zločina nad Srbima.

"Hiljade ubijenih i stotine hiljada prognanih su bili žrtve planirane akcije hrvatske vojske, ali i politike Beograda devedesetih. Hrvatska do sada nije uradila dovoljno na tome da kazni počinioce stravičnih zločina nad Srbima", navodi se u saopštenju DS.

DS ističe da je, sa druge strane, državni vrh Srbije devedesetih Srbe gurnuo u rat, a ništa nije učinio da ih od progona zaštiti.

"Srbija je zbog toga unazađena decenijama i dobar deo političara koji su danas na vlasti za to snose odgovornost",
rečeno je u saopštenju u kome se dodaje da Srbija i Hrvatska moraju iskreno da rade na tome da svakodnevicu ljudi koji žive na prostorima gde su se odigravali ti stravični zločini učine boljom.

U Crkvi svetog Marka održan je parastos žrtvama akcije Oluja. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da Srbija neće zaboraviti zločine počinjene pre 18 godina.

SNS je odgovorila na saopštenje DS-a da je ova stranka "još jednom pokazala da je stranka antidržavnih interesa, i stranka koja se rukovodi isključivo ličnom i partijskom koristi".

"Srpska napredna stranka pita Demokratsku stranku šta je uradila u prethodnih 12 godina na poboljšanju položaja našeg naroda u Hrvatskoj, ali i na poboljšanju položaja izbeglih Srba iz Republike Srpske Krajine? Pošto je odgovor potpuno jasan, Demokratska stranka je uvek radila samo za sebe, a direktno protiv našeg naroda, molimo Demokratsku stranku da ćuti, jer će time zaštiti preostalih deset odsto birača, a ukoliko to ne uradi, ostaće bez ikoga ko će takvu politiku da podržava"
, navodi se u saopštenju DS.

U vojno policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4, a završila se 5. avgusta 1995. godine, prema podacima Dokumentacionog centra "Veritas", ubijeno je najmanje 1.886 osoba srpske nacionalnosti i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine.

Među stradalima je 1.196 civila, od čega 540 žena. Prema istim podacima 943 osobe se još vode kao nestale.

Odluka o početku akcije "Oluja" je, na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug, hrvatskog generala Ante Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995. godine.


B92

Pogledajte još