Gelateria

Poslastice se ocenjuju, ali najčešće i konzumiraju, bez kompromisa. ''Kad ću već da zgrešim, barem neka vredi!'' E to je pravi stav! Čemu nepotrebne kalorije, ako je užitak prosečan, industrijski ili, jednostavno, samo sladak. Zato, poštovane konditorske industrije, poslastičari i ostali iz ''slatkog'' biznisa: Slatko nije dovoljno, treba nam magija! 

Problem Pravog Sladoleda (PPS)  može se relativno efikasno rešiti ako sebi kažete: Ne sanduk, da poslastičarnica! Ipak, to je samo prvi korak prevazilaženja vašeg ličnog PPS jer, kad su poslastičarnice u pitanju, Bgd ponekad deluje tako malen. Malo je pravih, dosta je zastarelih, a, u krajnjoj liniji, ne treba zanemariti ni upozorenja iz gradskih rubrika o neispravnosti sladoleda u pojedinim poslastičarnicama. Međutim, kada pravi ljubitelj/poznavalac sladoleda odluči da se počasti, PPS se lako rešava, jer i dalje postoje dobre stare poslastičarnice koje, osim enterijera, ne menjaju ni kvalitet. Koliko je retro-Broz enterijer dobar za imidž pitanje je ličnog ukusa, ali činjenica da je kvalitet konstanta -  bitna je za sve. Tako je to kada se porodični biznis shvati na pozitivan način, a ne kao obaveza prema tati ili mami. 

Upravo takva, poznata & kvalitetna retro-poslastičarnica (čuveni ''Specijal'' iz Prizrenske) pre dva meseca je dobila sestru u srcu grada, u Nušićevoj ulici. Moderna oprema, tajni recepti, ljubazno osoblje, barokni enterijer. Slatki Beč i Italija ušunjali su se u centar grada tako tiho da niko nije ni primetio šta se sprema u tom starom lokalu. I onda odjednom – ekskluzivna poslastičarnica! 

Čuvar tajnih recepata, naslednik očevog zanata i vlasnik mame & ćerke poslastičarnice, gospodin Jakop Rašidović, uživa u svakodnevnom stvaranju novih ukusa. Kaže da je ''ovu poslastičarnicu otvorio da Beograđanima obezbedi jedno novo, lepo mesto za izlazak''. Kafe-poslastičarnica ''Gelateria Specijal'' zaista jeste lepo mesto za uživanje u fenomenalnom i, što je veoma bitno, prirodnom sladoledu, neprevaziđenoj poslastičarskoj limunadi i tortama kakve sanjate. Kako nabrojati sve ukuse, a da vam ne bude žao što neki niste pomenuli? Težak zadatak, ali probaćemo. Dolce latte, malaga, čokolada, cherrymania – samo nekoliko ukusa sladoleda zbog kojih vredi zgrešiti. Pistaći torta, limete torta, cheese cake, royal cake, red cake, tiramisu... A kad zahladi u vitrine dolazi nešto najgrešnije – ručno pravljene čokolade, koje će, obećava nam vlasnik, biti duplo jeftinije nego na drugim mestima. 

I za kraj zapamtite: Dobra figura se održava uživanjem u zalogajima koji bude strast, jer samo takvi zalogaji zahtevaju kvalitet, a ne kvantitet! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još