Pčela-robot napokon u vazduhu (VIDEO)

Pčela-robot je sićušna, tek nešto veća od kovanice od jednog centa i teška 80 miligrama - baš kao i prava pčela, ona iz prirode, koja je uzor ovom robotu. Istraživači s američkog univerziteta Harvard skoro dvanaest godina su radili na ovom robotu, pre nego što je prvi put nakratko poleteo, piše Dojče vele.

"Morali smo sami da razvijemo sve komponente", objašnjava inženjer Robert J. Vud taj naporan "put u vazduh". Takve sićušne delove su izradili prvi put.

Tehnološki zahtevna kopija sve se više približava svom uzoru iz prirode: dva keramička krila izvrše 120 pokreta u sekundi - baš kao i ona pravih pčela. Samo što se pčela-robot sastoji od sitnih plastičnih zglobova i tela od ugljeničnih vlakana.

Robot-pčela još uvek nije savršena

Međutim, ovaj visokotehnološki projekat istraživača nije samo nekakva studija o izvodljivosti. Ta bi životinjica jednom trebalo da ima i praktičnu svrhu i da se koristi u vazduhu: na primer tokom potraga, spasilačkih akcija ili za oprašivanje u poljoprivredi.

Cilj istraživača je da za takve potrebe razviju veštački insekt koji može potpuno samostalno da leti. Od toga pčela-robot nije daleko: osam spoljnih kamera posmatraju malog robota u letu i svaki pokret šalju na računar koji na kraju preuzima upravljanje.

Do sada pčeli-robotu nije uspelo da se dugo zadrži u vazduhu: već nakon 15 minuta počinje da pada. Vud to objašnjava time da je zamor materijala velik, a takođe postoji i problem snabdevanja energijom. Iako se to na snimku jedva vidi, mini-pčela se još uvek energijom napaja putem tankog kabla. Relativno mala baterija s kojom bi pčela mogla da leti, još ne postoji. U iduće dve godine, naučnici žele da u nekoliko poteza reše najveće probleme mini-robota. Tada će pčela-robot, kako se nadaju, moći slobodno da leti.

Izvor: b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.