Posle udarca glavom u zid, uči jezike za 7 dana i rešava napamet jednačine

Danijel Tamet je autistični naučnik koji  rešava najzahtevnije matematičke zadatke i može da nauči strani jezik za samo nekoliko dana. Govori 10 različitih jezika, uključujući rumunski, keltski, velški i islandski, a čak je izmislio svoj jezik. Može se reći da ima jedan od najneobičnijjih umova na svetu.

Danijel Tamet je rođen u Istočnom Londonu, 1979. godine. Kao mali udario je glavom o zid i nakon toga je konstantno plakao, niko nije znao šta nije u redu sa njim, a onda je dobio epileptične napade.

Napadi su počeli vrlo rano, svakodnevno je uzimao lekove i svaki mesec išao u bolnicu, na analizu krvi. Iako je njegov deda preminuo od epilepsije Danijelu su lekovi pomogli.

Jednom prilikom, dok se Danijel igrao, brat mu je u šali rekao da izračuna veliki niz brojeva napamet što je ovaj uradio i posle 10 sekundi mu je rekao tačan zbir. Brat mu je postavio još nekoliko proračuna i svaki odgovor je bio tačan. Njegovi roditelji su prisustvovali kalkulacijama, ali uprkos daru želeli su da njihov sin ima normalan život.

Međutim Danijelov mozak nije radio normalno. Kada bi mu postavili zadatak bilo je dovoljno da pogleda u brojeve, vidi slike i ne mora da računa. Samo zatvori oči i rezultat mu se pojavi kao druga slika.

Ovaj genije može da izračuna i koren nekog broja brže od digitrona. Svetski rekord oborio je 2004. godine jer je za broj pi rekao najdužu decimalu. Nakon ovog uspeha naučnici su ga izazvali da nauči islandski jezik za jednu nedelju. Posle učenja sa nastavnikom, za 7 dana je lagano prošao test.

Danijel nikada ne ide na plažu ili u supermarket, jer bi odmah počeo da broji zrna peska ili cene u prodavnici.

Izvor: vesti.net

Pogledajte još